Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Emil Persson har siktet inställt på nya triumfer när Visma Ski Classics drar igång i januari. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emil Persson har siktet inställt på nya triumfer när Visma Ski Classics drar igång i januari. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Visma Ski Classics-sensationen Persson starkare än någonsin

Emil Persson, Lager 157 Ski Team, var en sensation förra vintern när han vann två lopp i Visma Ski Classics; prologen i Livigno och Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld.
Nu har Emil tränat mer och hårdare den här försäsongen och siktar förstås på nya segrar under Pro Tourens säsong XI.
– Kunde jag vinna då kan jag göra det igen, säger Emil till Längd.se.

Det hade kommit rapporter om att Emil Persson var en åkare att se upp med inför Visma Ski Classics säsong X. Lager 157 Ski Teams teamchef Anton Järnberg berättade innan säsongen startade att Emil skulle bli en åkare att se upp med. Men att han skulle ta två segrar och blir den första svenska herrvinnaren i ett Ski Classics-lopp sedan Daniel Richardsson vann Årefjällsloppet 2014 var det ingen som trodde.

Hur ofta tänker du tillbaka dina två härliga segrar under förra vintern? Är det en något du tar fram under träningspassen?
– Jag tar ofta fram det i träningen. Speciellt när man har dåliga dagar, berättar Emil.

– Nu siktar jag på segrar i vinter igen. Kunde jag vinna då kan jag göra det igen, fortsätter den 25-årige Östersundaren.

Emil lyfter fram hur viktigt det var att Lager 157 Ski Team var starkt som lag under säsong X.

– Mycket av framgångarna förra vintern berodde på att vi var ett starkare och stabilare lag än säsongen innan. Alla hade höjt sin nivå och blivit jämnare.

Och nu får ni med Anton Karlsson (tillbaka efter ryggoperation) också, så då blir ni ännu starkare.

– Det kommer att göra mycket, att vi blir fem åkare i klungan, fastslår Emil.

Efter segern i Kaiser Maximilan Lauf blev Emil sjuk och fick sedan jobba sig tillbaka mot en ny form – då tog säsongen tvärt slut.

– Jag kände verkligen att formen var tillbaka efter Vasaloppet. Vi körde lite testtävlingar hemma i Östersund. Då kändes det jättebra och det kändes riktigt bra under träning också. Det var riktigt tråkigt när allt blev inställt men det blev mycket träning istället.

– Det blev verkligen mycket skidåkning i våras när vi hade så lång vinter. Jag tror jag åkte sista passet 20:e maj, en långtur i fjällen.

Hela barmarksperiodens träning har gått helt enligt plan för Emil.

– Det har rullat på bra, utan problem, hela sommaren och hösten. Jag har varit skadefri och frisk. Man är sliten vissa dagar men det är så det ska vara. Det är enligt plan, säger Persson och fortsätter;

– Träningen är väldigt lik det jag gjorde förra året men jag har adderat lite mer av allt. Steppat upp det lite. Det blir fler timmar totalt men samma tanke i träningen.

Emil Persson spurtade hem Kaiser Maximilan Lauf närmast före Andreas Nygaard, till vänster, och teamkompisen Marcus Johansson, skymd. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Emil Persson spurtade hem Kaiser Maximilan Lauf närmast före Andreas Nygaard, till vänster, och teamkompisen Marcus Johansson, skymd. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Att träningen och utvecklingen gått bra fick Emil några fina kvitton på vid premiären i Bruksvallarna där han presterade mycket bra på de korta loppen. Emil var stakade sig till femte plats på 15 kilometer klassiskt före flera landslagsmeriterade åkare i loppet som hans långloppskompis Max Novak vann.

Kan du berätta lite om dina tankar kring din träning?
– Jag försöker köra i block och ganska långa block. Typ tio veckors block. Först ett styrkeblock och sedan stakning och långturer i ett nytt block.

– Kör man långa block hinner man verkligen bli bra på det. Känna av utvecklingen.

– Jag har testat kortare block förut. Är man då sliten en vecka så är det bara tre veckor kvar att göra någonting på. Då hinner man inte tycker jag.

Vem ligger bakom det här upplägget. Är det du själv?
– Det var mycket Ljung (tidigare assisterande coach i teamet och numera landslagstränare Lars Ljung) som i fjol fick mig att börja med det. Det gick ju bra förra säsongen så kände jag att det är bara att köra samma sak i år.

Din snabbhet, spurterna. Kommer det naturligt?
– Jag har inte lagt överdrivet mycket tid på det där. Det kommer naturligt, går av sig själv, säger Emil och får det att låta hur lätt som helst.

– Jag har alltid varit ganska snabb på spurter.

Så den snabbheten har du fötts med?
– Ja! Så det är tacksamt!

Några speciella lopp du siktar på i vinter?
– Det spelar ingen större roll vilka lopp det går bra på. Men självklart är Vasaloppet ett stort mål. Annars är det de lopp när man känner att man är i form som man går för det.

– Det är ändå lite tråkigt att Kaiser Maximilian Lauf försvann. Det var ett jättefint lopp. Hoppas den kommer tillbaka i programmet.

Med fler team under säsong XI räknar Emil med att tätklungan blir större och det kommer att bli tuffare att ta plats där.

– Det kommer nog bli stökigare i klungan i vinter. Man kommer nog få vara mer vaksam och det kanske kommer bli fler utbrytningar.

Visma Ski Classics startar torsdag den 14 januari med Pro Team Tempo i Engadindalen, Schweiz.

Programmet för hela Visma Ski Classics säsong XI finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...