Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Johanna Skottheim har startat skidskyttesäsongen på en ny nivå. Precis som hela det svenska laget. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Johanna Skottheim har startat skidskyttesäsongen på en ny nivå. Precis som hela det svenska laget. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Skottheim tog en lång väg till toppen

Fram till förra vintern hade Johanna Skottheim gjort enstaka inhopp i skidskyttevärldscupen.
Fjärdeplatsen på jaktstarten i Ruhpolding i januari 2020 var ett genombrott men starten på den här säsongen har varit något alldeles extra.
– Det har varit en lång resa för mig men jag har aldrig tvekat på att jag skulle fortsätta satsa, säger 26-åringen från Lima skyttegille till Längd.se.

Innan förra vintern var Johanna Skottheims bästa placering i världscupen en 42:a plats från 2019. Genombrottet kom i tyska Ruhpolding i januari 2020 när hon först var 13:e på sprinten och sedan avancerade till fjärde plats i jaktstarten.

Den framgången följdes dock inte av några framskjuta placeringar förra säsongen förrän hon blev sjua på jaktstarten i Kontiolahti i mitten av mars.

Den här vintern började där den förra slutade, i finska Kontiolahti, och Skottheim visade direkt en högre och jämnare nivå. Hon blev trea på distansloppet i premiären, med fullt skytte bakom Wierer och Herrmann med före Hanna Öberg som blev fyra. Sedan blev hon också fyra på första sprinten i Finland och femma på jaktstarten. Dessutom har hon gjort två mycket starka förstasträckor på stafetterna, när Sverige vann i Kontiolahti och blev trea i Hochfilzen.

Hur sammanfattar du starten på den här säsongen?
– Jättekul! Hela laget strävar efter att lyfta varandra lopp efter lopp. Man ser att de andra kan och får ökad tro på sig själv. Man känner ju på träning att vi är i stort sett jämna, säger Skottheim.

Hur förklarar du din egen utveckling?
– De två senaste åren har jag tagit stora steg. Jag har tränat mycket innan det också, kanske för mycket. Jag har känt mig bränd in i säsongerna tidigare, säger Skottheim och fortsätter;

– Nu lyssnar jag mer på vad kroppen säger till mig. Samtidigt har jag utnyttjat den bra sparringen som landslaget ger.

Att det blev många år i IBU-cupen innan genombrottet har aldrig stoppat tjejen från Västerdalarna i sin satsning.

– Det har varit en lång resa för mig men jag har aldrig tvekat på att jag skulle fortsätta satsa. Ibland har det väl känts som man inte varit på väg mot toppen men min slutsats har ändå varit att det är det här jag vill göra. Jag har fått ut så mycket, och får ut så mycket, av satsningen. Jag vill se hur långt jag kan gå, det motiverar mig, säger hon och fortsätter;

– Det har varit en längre resa för mig än för en del andra. Att det nu går så bra betyder mycket för mig. Det gör att det är värt allt nedlagt arbete.

Skottheim har varit en bra skytt tidigare men är nu både snabbare och säkrare på vallen.

– Jag började jobba med Jean-Marc Chabloz (numera skyttetränare i landslaget) redan förra året. Skyttet har utvecklats.  Jag är bättre och känner verkligen en trygghet på vallen.

Johanna Skottheim i Lima skyttegilles färger under den svenska premiären på Idre Fjäll. FOTO: Fredrik Karlsson/Bildbyrån.Johanna Skottheim i Lima skyttegilles färger under den svenska premiären på Idre Fjäll. FOTO: Fredrik Karlsson/Bildbyrån.

Utvecklingen i spåret då? Det åker fort nu!
– Det handlar nog om många små pusselbitar. Johannes Lukas (landslagets huvudtränare) är en bra tränare och vi har en bra dialog. Jag har också själv blivit bättre på att våga säga om jag känner mig sliten. Att tänka ”blir jag bättre om jag kör det här passet idag?”

Inför det här året fick Johanna Stina Nilsson som både klubbkompis i Lima skyttegille och som lagkamrat i landslaget. De är kompisar sedan förut, har känt varandra sedan de var ungdomar och bor båda i Östersund.

– Vi har kul tillsammans. Vi är överhuvudtaget en väldigt sammansvetsad grupp i landslaget, säger Skottheim.

Hur det kommer att gå för Stina som skidskytt i framtiden är dock inget som Johanna väljer att spekulera om i nuläget.

Skidskyttevärldscupen fortsätter med nya tävlingar i österrikiska Hochfilzen, 17-20 december. I morgon torsdag åker herrarna sprint och på fredag kör damerna sprint.

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...