Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Johanna Skottheim har startat skidskyttesäsongen på en ny nivå. Precis som hela det svenska laget. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Johanna Skottheim har startat skidskyttesäsongen på en ny nivå. Precis som hela det svenska laget. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Skottheim tog en lång väg till toppen

Fram till förra vintern hade Johanna Skottheim gjort enstaka inhopp i skidskyttevärldscupen.
Fjärdeplatsen på jaktstarten i Ruhpolding i januari 2020 var ett genombrott men starten på den här säsongen har varit något alldeles extra.
– Det har varit en lång resa för mig men jag har aldrig tvekat på att jag skulle fortsätta satsa, säger 26-åringen från Lima skyttegille till Längd.se.

Innan förra vintern var Johanna Skottheims bästa placering i världscupen en 42:a plats från 2019. Genombrottet kom i tyska Ruhpolding i januari 2020 när hon först var 13:e på sprinten och sedan avancerade till fjärde plats i jaktstarten.

Den framgången följdes dock inte av några framskjuta placeringar förra säsongen förrän hon blev sjua på jaktstarten i Kontiolahti i mitten av mars.

Den här vintern började där den förra slutade, i finska Kontiolahti, och Skottheim visade direkt en högre och jämnare nivå. Hon blev trea på distansloppet i premiären, med fullt skytte bakom Wierer och Herrmann med före Hanna Öberg som blev fyra. Sedan blev hon också fyra på första sprinten i Finland och femma på jaktstarten. Dessutom har hon gjort två mycket starka förstasträckor på stafetterna, när Sverige vann i Kontiolahti och blev trea i Hochfilzen.

Hur sammanfattar du starten på den här säsongen?
– Jättekul! Hela laget strävar efter att lyfta varandra lopp efter lopp. Man ser att de andra kan och får ökad tro på sig själv. Man känner ju på träning att vi är i stort sett jämna, säger Skottheim.

Hur förklarar du din egen utveckling?
– De två senaste åren har jag tagit stora steg. Jag har tränat mycket innan det också, kanske för mycket. Jag har känt mig bränd in i säsongerna tidigare, säger Skottheim och fortsätter;

– Nu lyssnar jag mer på vad kroppen säger till mig. Samtidigt har jag utnyttjat den bra sparringen som landslaget ger.

Att det blev många år i IBU-cupen innan genombrottet har aldrig stoppat tjejen från Västerdalarna i sin satsning.

– Det har varit en lång resa för mig men jag har aldrig tvekat på att jag skulle fortsätta satsa. Ibland har det väl känts som man inte varit på väg mot toppen men min slutsats har ändå varit att det är det här jag vill göra. Jag har fått ut så mycket, och får ut så mycket, av satsningen. Jag vill se hur långt jag kan gå, det motiverar mig, säger hon och fortsätter;

– Det har varit en längre resa för mig än för en del andra. Att det nu går så bra betyder mycket för mig. Det gör att det är värt allt nedlagt arbete.

Skottheim har varit en bra skytt tidigare men är nu både snabbare och säkrare på vallen.

– Jag började jobba med Jean-Marc Chabloz (numera skyttetränare i landslaget) redan förra året. Skyttet har utvecklats.  Jag är bättre och känner verkligen en trygghet på vallen.

Johanna Skottheim i Lima skyttegilles färger under den svenska premiären på Idre Fjäll. FOTO: Fredrik Karlsson/Bildbyrån.Johanna Skottheim i Lima skyttegilles färger under den svenska premiären på Idre Fjäll. FOTO: Fredrik Karlsson/Bildbyrån.

Utvecklingen i spåret då? Det åker fort nu!
– Det handlar nog om många små pusselbitar. Johannes Lukas (landslagets huvudtränare) är en bra tränare och vi har en bra dialog. Jag har också själv blivit bättre på att våga säga om jag känner mig sliten. Att tänka ”blir jag bättre om jag kör det här passet idag?”

Inför det här året fick Johanna Stina Nilsson som både klubbkompis i Lima skyttegille och som lagkamrat i landslaget. De är kompisar sedan förut, har känt varandra sedan de var ungdomar och bor båda i Östersund.

– Vi har kul tillsammans. Vi är överhuvudtaget en väldigt sammansvetsad grupp i landslaget, säger Skottheim.

Hur det kommer att gå för Stina som skidskytt i framtiden är dock inget som Johanna väljer att spekulera om i nuläget.

Skidskyttevärldscupen fortsätter med nya tävlingar i österrikiska Hochfilzen, 17-20 december. I morgon torsdag åker herrarna sprint och på fredag kör damerna sprint.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...