Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sidor Nordling och Kajsa Ekenberg var två av ungdomarna som åkte kvällscup i Skidome i måndags kväll. FOTO: IK Stern.

Sidor Nordling och Kajsa Ekenberg var två av ungdomarna som åkte kvällscup i Skidome i måndags kväll. FOTO: IK Stern.

Stern först ut att arrangera distriktstävling på snö för ungdomar

I måndags var Göteborgsklubben IK Stern först ut i landet att arrangera ungdomstävling på snö enligt de nya riktlinjerna för ungdomstävlingar från 14 december.
Många lyckliga barn fick äntligen komma och tävla i Kvällscup #1 i Skidome Göteborg.

I samband med de nya riktlinjerna ges det sedan förra veckan möjlighet att genomföra enstaka Coronasäkrade ungdomstävlingar på distriktsnivå. IK Stern var snabba och blåste liv i den kvällscup som skulle ha genomförts 22/11 men som då tvingades ställas in på grund av pandemin.

Kvällscupen är en skidcup som består av sex populära skidtävlingar för ungdomar och juniorer och arrangeras av de aktiva klubbarna i Göteborgsdistriktet. Deltagarantalet uppgår normalt till ca 60 deltagare per tävling i varierande längder och åkstilar. Skidförbundets riktlinjer för ungdomstävlingar har i år fått till följd att tävlingarna omfattar endast ungdomar i klasserna H/D11-12 upp till H/D15-16.

Med lite nytänk, inspiration från orienteringen samt förbundets riktlinjer planerade tävlingledningen för ett upplägg med ett maxantal på 15 åkare/klass under ledorden ”Kom => Tävla => Åk hem”.

Maxantalet per klass behövde aldrig tillämpas då deltagarantalet begränsades av pågående jullov och resor norröver i jakt på det vita guldet. Tävlingen gick i fri stil och genomfördes i snösäkra Skidome på en varvbana som mätte cirka 900 meter per varv innehållande flertalet tekniskt krävande kurvor och andra utmaningar som visade sig utslagsgivande.

Full fart i Skidome på måndagskvällen. FOTO: IK Stern.Full fart i Skidome på måndagskvällen. FOTO: IK Stern.

För att kunna genomföra tävlingen säkert begränsades bland annat närvaron av åkare till en klass åt gången i hela Serneke Arena i vilken Skidome är inrymt. Ingen publik var heller tillåten inne i arenan och intresserade föräldrar kunde istället följa sina barns framfart via liveresultat som erhölls via QR-koder utanför arenan. De tävlande barnen verkade ej sakna sina föräldrars närvaro utmed spåret utan kämpade glädjefullt på även utan publiktryck.

– Slutsatsen av kvällen är att med god planering går det bra att arrangera distriktstävlingar för ungdomar även med de begränsningar som nu råder. Vidare blir totala tiden för arrangemanget mer utdraget men återkopplingen från tävlande ungdomar var att det var kul att tävla med kompisarna igen och från föräldrarna utanför att det var ett tidseffektivt upplägg, säger Jonas Johansson från IK Stern.

– Konceptet kändes lyckat, smittsäkert och går att skala upp för betydligt fler deltagare nästa gång, fortsätter Johansson.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...