Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sidor Nordling och Kajsa Ekenberg var två av ungdomarna som åkte kvällscup i Skidome i måndags kväll. FOTO: IK Stern.

Sidor Nordling och Kajsa Ekenberg var två av ungdomarna som åkte kvällscup i Skidome i måndags kväll. FOTO: IK Stern.

Stern först ut att arrangera distriktstävling på snö för ungdomar

I måndags var Göteborgsklubben IK Stern först ut i landet att arrangera ungdomstävling på snö enligt de nya riktlinjerna för ungdomstävlingar från 14 december.
Många lyckliga barn fick äntligen komma och tävla i Kvällscup #1 i Skidome Göteborg.

I samband med de nya riktlinjerna ges det sedan förra veckan möjlighet att genomföra enstaka Coronasäkrade ungdomstävlingar på distriktsnivå. IK Stern var snabba och blåste liv i den kvällscup som skulle ha genomförts 22/11 men som då tvingades ställas in på grund av pandemin.

Kvällscupen är en skidcup som består av sex populära skidtävlingar för ungdomar och juniorer och arrangeras av de aktiva klubbarna i Göteborgsdistriktet. Deltagarantalet uppgår normalt till ca 60 deltagare per tävling i varierande längder och åkstilar. Skidförbundets riktlinjer för ungdomstävlingar har i år fått till följd att tävlingarna omfattar endast ungdomar i klasserna H/D11-12 upp till H/D15-16.

Med lite nytänk, inspiration från orienteringen samt förbundets riktlinjer planerade tävlingledningen för ett upplägg med ett maxantal på 15 åkare/klass under ledorden ”Kom => Tävla => Åk hem”.

Maxantalet per klass behövde aldrig tillämpas då deltagarantalet begränsades av pågående jullov och resor norröver i jakt på det vita guldet. Tävlingen gick i fri stil och genomfördes i snösäkra Skidome på en varvbana som mätte cirka 900 meter per varv innehållande flertalet tekniskt krävande kurvor och andra utmaningar som visade sig utslagsgivande.

Full fart i Skidome på måndagskvällen. FOTO: IK Stern.Full fart i Skidome på måndagskvällen. FOTO: IK Stern.

För att kunna genomföra tävlingen säkert begränsades bland annat närvaron av åkare till en klass åt gången i hela Serneke Arena i vilken Skidome är inrymt. Ingen publik var heller tillåten inne i arenan och intresserade föräldrar kunde istället följa sina barns framfart via liveresultat som erhölls via QR-koder utanför arenan. De tävlande barnen verkade ej sakna sina föräldrars närvaro utmed spåret utan kämpade glädjefullt på även utan publiktryck.

– Slutsatsen av kvällen är att med god planering går det bra att arrangera distriktstävlingar för ungdomar även med de begränsningar som nu råder. Vidare blir totala tiden för arrangemanget mer utdraget men återkopplingen från tävlande ungdomar var att det var kul att tävla med kompisarna igen och från föräldrarna utanför att det var ett tidseffektivt upplägg, säger Jonas Johansson från IK Stern.

– Konceptet kändes lyckat, smittsäkert och går att skala upp för betydligt fler deltagare nästa gång, fortsätter Johansson.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten och Tord Asle Gjerdalen i mål på Årefjällsloppet. Nu har Gjerdalen värvat Fleten till sitt lag, Team XPND Fuel of Norway. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Fleten till Gjerdalens team

Emilie Fleten tävlade i vintras för Team Koteng men hade anbud från flera långloppslag inför Visma Ski Classics säsong XII. Valet föll på Tord Asle Gjerdalens Team XPND Fuel of Norway. – Målet är att...
Vi gratulerar Norge på 17 maj. FOTO: Bilden på Johannes Hösflot Kläbo. Bildbyrån.

Grattis på dagen Norge!

Idag gratulerar vi vårt grannland Norge på landets nationaldag, den 17 maj. Norge som är landet där invånarna mer eller mindre föds med skidor på fötterna. Vi svenskar imponeras över hur många starka ...
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas har lagt träningsplanen inför vinterns OS i Peking. Här är Lukas med Linn Persson och Mona Brorsson. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Skidskyttarnas träningsplan för OS-säsongen är klar

Träningssäsongen är i full gång för det svenska skidskyttelandslaget på hemmaplan i Östersund och planen för hela sommar- och höstperioden är nu satt. Det stora målet inför säsongen 2021/2022 är give...