Anders Byström tror på stora framgångar under Tour de Ski som startar på nyårsdagen. FOTO: Anders Mårtensson/Bildbyrån.

Anders Byström tror på stora framgångar under Tour de Ski som startar på nyårsdagen. FOTO: Anders Mårtensson/Bildbyrån.

Byström om Tour de Ski: “Vi måste ta hem totalen”

Den svenska landslagschefen Anders Byström ser framför sig en hel hög med svenska åkare i toppen av Tour de Ski.
– Vi måste ta hem totalen den här gången. Den möjligheten har vi nu när inte Johaug är med, säger Byström till Längd.se.

– Vi ska vara med i den absoluta toppen och i sista backen är de flera som har chansen, fortsätter Byström.

När Anders Byström talar om segerchanser och pallplaceringar i Tour de Ski 2021 är det förstås de svenska damåkarna han syftar på.

– Vi har sådan bra bredd av olika åktyper bland tjejerna så vi ska kunna vara med där uppe i alla lopp.

Byström flaggar dock för att vi får vara beredda på att tjejerna kanske inte är helt i topp i de första loppen på touren.

– Eftersom det är hög höjd i Val Müstair och vi kommer dit tätt inpå tävlingarna så hinner inte åkarna anpassa sig till höjden. I år hade vi inte möjlighet till något annat alternativ. Vi bor så lågt som möjligt, åker upp och tävlar och sedan ner igen. Det har ju fungerat förut, säger Byström.

Frida Karlsson och Ebba Andersson, som senast kämpade så hårt mot varandra på träningsracen i Östersund, är förstås de två största hoppen i totalen. Anders Byström flaggar för en tredje åkare, Jonna Sundling.

– Jonna ser stark ut. Henne ska vi inte räkna bort, säger Byström.

Tävlingarna börjar som sagt med sprint där Sundling är en av favoriterna men givetvis också Linn Svahn och Maja Dahlqvist. Alla tre har också visat bra distanskapacitet i vinter och masstarterna under touren lär passa dessa åkare bra.

Även om Byström tror mycket på sina egna åkare och att de norska åkarna saknas så menar han inte att det blir en lätt match.

– Vi ska inte tro att det blir lätt även om det ser bra ut på förhand. Ryska åkare som Nepryaeva, Stupak och Sorina är starka och det blir intressant att se USA:s Rosie Brennan som vann dubbelt i Davos.

Om Sverige kan rada upp favoriter i både totalen och i enskilda lopp på damsidan så ser det inte lika lovande ut på herrsidan. Men nog finns det åkare som både vill och kan vara med och slåss långt fram.

Calle Halfvarsson har haft en strulig höst med lång penicillinkur och övertygade inte på landslagets träningsrace i Östersund nyligen. Men Calle har kommit tillbaka i form snabbt förut och kan göra det igen. Calle har också erfarenhet från touren och har varit trea som bäst 2015.

– Calle har varit på Idre Fjäll och laddat upp och är på gång igen. Får han en bra start på touren och känner att han har hugg på topplaceringar så blir det intressant att följa honom, säger Byström.

William Poromaa är ju den svenske herråkare som imponerat mest så här långt. Den unge Åsarnaåkaren har själv sagt att han siktar högt i sin Tour de Ski-debut.

– Wille är offensiv i tankarna, vilket är bra. Han kommer också väl förberedd, säger Byström.

– Det saknas ju tio norrmän i startfältet så jag hoppas flera av våra åkare tar chansen tar plats i fältet, fortsätter Byström.

Det har varit mycket planering för Anders Byström och den övriga ledarstaben inför touren. På grund av pandemin så handlar mycket om att resa på ett säkert sätt. Ledarstaben är också mindre än vanligt och ingen läkare, fysio eller medieansvarig finns med på plats.

– Det betyder att några får dra ett tyngre lass än vanligt. Något som är kul är att Teodor Peterson är med som testpilot. Han kommer att spela en roll utöver det med sin erfarenhet också, säger Byström.

Fredag den 1:a januari börjar tävlingarna med sprint i Val Müstair.

Sveriges trupp till Tour de Ski:

Damer:
Emma Ribom, Piteå elit SK
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Moa Lundgren, IFK Umeå
Linn Svahn, Östersunds SK
Ebba Andersson, Piteå elit SK
Jonna Sundling, Piteå elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF

Herrar:
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Björn Sandström, Piteå elit SK
Marcus Ruus, Åsarna IK

Senaste nyheterna

Calle Halfvarsson åker med nummer 20 på nummerlappen på lördagens VM-lopp i skiathlon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlistor VM Oberstdorf – skiathlon lördag

VM i Oberstdorf, Tyskland, fortsätter med skiathlon i morgon lördag. Damerna startar 11.45 och herrarna 13.30.
birken_valadalen

Birken ställs in – ersätts av Vålådalsrennet i Sverige

På grund av nuvarande norska COVID 19-begränsningar har Birken AS har beslutat att ställa Birkebeinerrennet 2021 för elit och motionärer. Visma Ski Classics kommer att arrangera ett elitlopp i Sverige...
Frida Karlsson njuter i solskenet dagen före skiathlonloppet på VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson: ”Det vore ju konstigt om man inte gick för vinst”

Det var åtta rejält laddade svenska åkare som deltog i en digital pressträff inför lördagens skiathlonlopp vid VM i Obertstdorf. Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Emma Ribom, Jens Burma...