Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Idag bär det av mot Schweiz och Tour de Ski för landslagsåkarna. På bilden ser vi Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vid de interna tävlingarna i Österund nyligen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Idag bär det av mot Schweiz och Tour de Ski för landslagsåkarna. På bilden ser vi Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vid de interna tävlingarna i Österund nyligen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Landslaget med skärpan uppe inför Tour de Ski

På nyårsdagen startar Tour de Ski med en fristilssprint i Schweiziska Val Müstair. För den åtta damer och sex herrar starka truppen väntar avresa från Östersunds flygplats under onsdagen.
– Läget i truppen är sedan förra veckans uttagning oförändrat. Någon har kunnat tränat mer och någon mindre men hela gänget känns väldigt skärpta, säger landslagschefen Anders Byström.

En framgångsfaktor för den höga skärpan beskrivs vara genomförandet av Smart Energy Challenge i Östersund för 10 dagar sedan.

– Det var viktigt att vi gick all in på att genomföra den helgen så tävlingslik som möjligt. Istället för att vara bekväma och genomföra ett träningslopp så valde vi att skapa extra nervositet och spänning genom tv-sändningen. Det var också viktigt att vi från ledarhåll fick skicka signaler till åkarna om att vi gör allt i vår makt för att skapa förutsättningar till prestation, säger Byström.

Efter den inledande långhelgen i Val Müstair flyttar Tour de Ski vidare till Toblach och slutligen Val di Fiemme.

—Prioritet ett är att hålla oss undan Corona i truppen och detta utan alltför stora logistiska utmaningar. Resultatmässigt så reser vi ner med stora förhoppningar och med sikte på den första segern sedan år 2008, säger Byström.

—Vårt väldigt starka damlag har alla förutsättningar för att nå långt och det ska bli spännande att se herrarna få visa att de är bra med. Vi hoppas att folk följer oss - för detta ska bli fantastiskt roligt, avslutar Byström.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...