Idag bär det av mot Schweiz och Tour de Ski för landslagsåkarna. På bilden ser vi Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vid de interna tävlingarna i Österund nyligen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Idag bär det av mot Schweiz och Tour de Ski för landslagsåkarna. På bilden ser vi Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vid de interna tävlingarna i Österund nyligen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Landslaget med skärpan uppe inför Tour de Ski

På nyårsdagen startar Tour de Ski med en fristilssprint i Schweiziska Val Müstair. För den åtta damer och sex herrar starka truppen väntar avresa från Östersunds flygplats under onsdagen.
– Läget i truppen är sedan förra veckans uttagning oförändrat. Någon har kunnat tränat mer och någon mindre men hela gänget känns väldigt skärpta, säger landslagschefen Anders Byström.

En framgångsfaktor för den höga skärpan beskrivs vara genomförandet av Smart Energy Challenge i Östersund för 10 dagar sedan.

– Det var viktigt att vi gick all in på att genomföra den helgen så tävlingslik som möjligt. Istället för att vara bekväma och genomföra ett träningslopp så valde vi att skapa extra nervositet och spänning genom tv-sändningen. Det var också viktigt att vi från ledarhåll fick skicka signaler till åkarna om att vi gör allt i vår makt för att skapa förutsättningar till prestation, säger Byström.

Efter den inledande långhelgen i Val Müstair flyttar Tour de Ski vidare till Toblach och slutligen Val di Fiemme.

—Prioritet ett är att hålla oss undan Corona i truppen och detta utan alltför stora logistiska utmaningar. Resultatmässigt så reser vi ner med stora förhoppningar och med sikte på den första segern sedan år 2008, säger Byström.

—Vårt väldigt starka damlag har alla förutsättningar för att nå långt och det ska bli spännande att se herrarna få visa att de är bra med. Vi hoppas att folk följer oss - för detta ska bli fantastiskt roligt, avslutar Byström.

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.
Lina Korsgren, Team Ramudden, ligger femma på Visma Ski Classics SC Ranking inför Vasaloppet. Kan hon försvara sin seger från i fjol lär hon klättra in rankingen. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

24 svenska åkare topp 100 på Visma Ski Classics SC Ranking

Vi närmar oss Vasaloppet och det kan vara intressant att titta till Visma Ski Classics SC Ranking. Topp tio på rankinglistan består av fem norska åkare och fem svenska. Kikar vi på topp 100 så finns d...
Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Ebba Andersson och Charlotte Kalla dagen före fristilsloppet på VM, i ett varmt och soligt Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – damer 10 km fri stil tisdag

I morgon tisdag är det dags för damernas 10 kilometer fri stil med individuell start VM i Oberstdorf, Tyskland. Första start är 13.15. Ebba Andersson går tidigt i det seedade fältet medan däremot Frid...