Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ebba Andersson och Frida Karlsson sida vid sida vid landslagets interna masstartslopp i Östersund nyligen. Duon hör förstås till favoriterna när Tour de Ski startar i morgon. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Ebba Andersson och Frida Karlsson sida vid sida vid landslagets interna masstartslopp i Östersund nyligen. Duon hör förstås till favoriterna när Tour de Ski startar i morgon. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Hur kommer det gå för de svenska åkarna i Tour de Ski?

I morgon startar Tour de Ski i Val Müstair, Schweiz och Sverige har goda segerchanser på damsidan.
Vi spekulerar i hur de svenska åkarna kommer att placera sig i touren. Kommer det att bli svensk seger för första gången sedan Charlotte Kalla vann 2008?

De sju senaste säsongerna har det blivit norsk seger på damsidan:

Therese Johaug (2013/14, 2015/16 och 2019/20), Marit Björgen (2014/15), Heidi Weng (2016/17, 2017/18) och Ingvild Flugstad Östberg (2018/19).

Det vi vet säkert är att det inte blir norsk seger i år då Norge som bekant inte kommer till start. Det är också helt klart att det blir en förstagångsseger på damsidan då ingen tidigare vinnare kommer till start.

Det är 15:e upplagan av Tour de Ski som står för dörren. Finlands Virpi Kuitunen vann damklassen den första upplagan 2006/2007. Året efter var det Charlotte Kalla som gjorde det klassiska rycket under Final climb uppför Alpe Cermis och passerade just Kuitunen.

Charlotte Kalla efter segern på Tour de Ski 2008. FOTO: Newspower Canon.
Charlotte Kalla efter segern på Tour de Ski 2008. FOTO: Newspower Canon.

I år finns chansen till en ny svensk seger på damsidan. Frida Karlsson och Ebba Andersson hör förstås till huvudfavoriterna men givetvis har de tuffa utmanare. Bland dem de ryska åkarna Natalia Nepryaeva, Tatiana Sorina och Yulia Stupak.

Andra åkare som vi kan förvänta oss se i toppen är USA:s Rosie Brennan och Jessica Diggins, schweiziskan Nadine Fähndrich och Anamarija Lampic från Slovenien. Kanske Finlands Krista Pärmäkoski trots en tung start på säsongen.

Men det är fler svenska tjejer som kommer vilja blanda sig i tätstriden. Vi tror även Jonna Sundling är en åkare som kan kämpa om de främsta platserna. Med tanke på att det är två sprinttävlingar och flera mass- och jaktstarter tror vi också mycket på sprintessen Linn Svahn och Maja Dahlqvist.

På herrsidan saknas alla norrmän och dagarna innan touren lämnade Finlands Iivo Niskanen återbud för att istället fokusera på träning inför VM. Då är vägen öppen för en stor rysk dominans. Ska Alexander Bolshunov vinna för andra året i rad? Eller blir det någon annan ryss som vinner för första gången? Andrey Melnichenko, Ivan Yakimushkin och Alexey Chervotkin är tre tunga pjäser som ligger tvåa, fyra och femma i distansvärldscupen. Trea i distansvärldscupen är britten Andrew Musgrave. Den i Norge boende britten får nog mycket stöd från norska tittare när man inte har några egna åkare att följa den här gången.

Trea i den totala världscupen bakom Bolshunov och Johannes Hösflot Kläbo ligger den 30-åriga italienska sprintspecialiseten Federico Pellegrino. Han har utvecklat in distanskapacitet och kan bli att räkna med i totalen. Det kan också ytterligare en åkare från Storbritannien göra. Den också i Norge boende Andrew Young är också en sprinter som blivit allt bättre på distans.

För svensk del så får vi hoppas att Calle Halfvarsson har hittat tillbaka till formen efter sin uppladdning i Idre inför touren. Har Calle hunnit bygga upp sig efter sin struliga höst med rekordlång penicillinkur så kan sommarens goda träning ändå få genomslag. Får Halfvarsson en bra start på touren så kan han bli att räkna med. 2015 var Calle totaltrea på touren bakom Petter Northug och Jevgenij Belov.

William Poromaa gör sin första Tour de Ski och har själv höga mål. Det blir spännande att se vad 20-åringen kan göra mot de mer etablerade åkarna. Två svenska åkare som är lite svåra att förutse hur de kommer att klara hela touren är Johan Häggström och Oskar Svensson. Med deras sprintegenskaper kan de vara med i toppen efter den inledande sprinten i morgon. Sedan får vi se hur länge de håller.

Så här tippar vi svenskarnas chanser i Tour de Ski 2021

Slåss om segern:
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Ebba Andersson, Piteå elit SK

Chans på pallen:
Jonna Sundling, Piteå elit SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Topp tio i sikte:
Linn Svahn, Östersunds SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Emma Ribom, Piteå elit SK
William Poromaa, Åsarna IK

Jokrar:
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

Topp 20:
Moa Lundgren, IFK Umeå

Topp 30 i sikte:
Moa Olsson, Falun-Borlänge SK
Björn Sandström, Piteå elit SK
Marcus Ruus, Åsarna IK

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...