Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oskar Svensson stakade till sjätte plats på masstarten i Val Müstair och ligger nu trea i sammandraget. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson stakade till sjätte plats på masstarten i Val Müstair och ligger nu trea i sammandraget. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson överraskade med sjätte plats på masstarten

Alexander Bolshunov åkte suveränt på masstarten andra Tour de Ski-dagen och vann masstarten 23,5 sekunder före tvåan Dario Cologna.
Oskar Svensson var ensam i fältet att åka utan fästvalla. Ett lyckat grepp och när två ryssar föll precis innan upploppet så kunde Svensson spurta in som sexa – och avancerade till tredje plats i totalen.
– Jag är otroligt nöjd med loppet och att jag valde att staka. Det var nära att jag skulle komma ikapp klungan och få spurta om pallen, sa Svensson till SVT Sport.

– Det var otroligt tungt att staka sista biten upp i backen. Jag gjorde det jag kunde, fortsatte Svensson.

– Jag var ändå förvånad att ingen annan valde att göra det. Jag stod och velade innan start hur jag skulle göra. Det var lite av en chansning – kul att det funkade, konstaterade Falun Borlänge-åkaren som nu överraskande ligger trea i totalen.

– Det känns väldigt bra idag, jag kan gå på och återhämtade bra från varv till varv. Det är extremt jobbigt att staka så här långa backar på den här höjden. Jag känner mig extremt nöjd att jag klarade av det. Det är ett kvitt på att kroppen svarar, fortsatte Oskar.

Vurpan mellan ryssarna Chervotkin och Belov han inte Oskar se men han kunde sedan passera duon innan upploppet.

– Jag åkte förbi dem i sista kurvan där de stod och tjafsade. De verkade inte så glada på varandra.

Chervotkin diskades sedan för obstruktion i samband med att de två åkarna gick omkull.

Nu går Oskar ut som trea i jaktstarten i morgon. Så klart en mycket inspirerande position.

– Målet är att göra det bra i totalen så jag ska försöka hålla ihop det i morgon, sa Oskar till SVT Sport.

Oskar Svensson imponerade med att staka masstartloppet i Val Müstair hela vägen till en sjätteplats. Här är Oskar intill slutlige tvåan i loppet, hemmaåkaren och fyrfaldige Tour de Ski-vinnaren Dario Cologna. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.Oskar Svensson imponerade med att staka masstartloppet i Val Müstair hela vägen till en sjätteplats. Här är Oskar intill slutlige tvåan i loppet, hemmaåkaren och fyrfaldige Tour de Ski-vinnaren Dario Cologna. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Loppets suverän Alexander Bolshunov åkte helt sonika ifrån det övriga fältet. Han gick starkare både uppför och utför och leder nu touren en minut före landsmannen Artem Maltsev efter två etapper. Oskar Svensson är trea, 1.10 efter och sekunden före Dario Cologna.

Calle Halfvarsson och William Poromaa åkte i mål bredvid varandra på plats 20 och 22 drygt en minut och 20 sekunder bakom vinnaren.

Calle var ett tag uppe längst fram i tätklungan men ett stavbrott på tredje varvet störde sedan en hel del och Calle tappade position i fältet.

– Det var ett fall framåt. Det var bättre känsla idag även om det fortfarande går ganska tungt. Vid stavbrotten föll jag ju bakåt i klungan. Det gick ganska fort att få en ny stav men jag tappade ju många positioner och fick släppa tätklungan och fick sedan försöka kämpa mig tillbaka någorlunda ändå, sa Calle till SVT Sport.

Poromaa var ganska nöjd med sin insats:

– Det var en jobbig bana men jag tycker det kändes ganska bra. Jag var lite för långt bak när tåget gick men hade ändå en bra känsla idag, berättade han för SVT Sport.

Övriga svenskar placerade sig så här: Björn Sandström (38), Johan Häggström (55) och Marcus Ruus (56).

Officiellt resultat finns här.

Totalställning i touren finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...