Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Britta Johansson Norgren ser fram emot starten av Visma Ski Classics säsong XI i Schweiz om två veckor. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Britta Johansson Norgren ser fram emot starten av Visma Ski Classics säsong XI i Schweiz om två veckor. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren känner gryende form

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, har vunnit totalsegern i Visma Ski Classics de fem senaste säsongerna. Nu ser Britta fram emot den försenade starten av säsong XI i Schweiz om två veckor.
– De sista två veckorna har det känts som formen är på gång, berättar Britta för Längd.se.

Det har varit tidernas längsta försäsong för Britta och de andra långloppsåkarna i Visma Ski Classics. Säsong X avslutades med Vasaloppet den 1 mars så det har varit tio månader med träning inför säsong XI.

– Jag har hållit igång höstträningen hela vägen fram till jul. Det har inte känts som vanligt på snö på grund av detta tycker jag. Men det sista veckorna har det börjat svara bra. Nu känns det som att formen är på gång, säger Britta.

– Jag har varit lite orolig för formen under hösten men samtidigt har tester och tider på SkiErg visat att jag ligger bra till, fortsätter hon.

Britta tror att det kan bli den tuffaste säsongen någonsin i damklassen i vinter.

– Det känns som att många andra tränat bra och hållit sig friska när det inte varit några tävlingar och resor. Det ska bli spännande att se när säsongen nu äntligen drar igång. Jag räknar med att det blir fler tjejer som kommer vara med längst fram i klungan, säger Britta.

Om formen inte är perfekt direkt när säsongen drar igång så oroar den inte den rutinerade 37-åringen.

– Jag vet att jag gjort jobbet som behövs och blir inte orolig. När det är dags för Marcialonga ska jag kunna vara i min bästa form, menar hon.

När vi pratade med Britta i november så flaggade hon för att Grand Classics är ett stort mål i vinter. Ska Britta bli den första att vinna en Grand Slam – ta hem Marcialonga, Jizerska, Vasaloppet och Birkebeinerrennet under samma säsong? Ingen har klarat det förut och i vinter går en stor prissumma till den åkare som klarar av det.

Att klara den svåra bedriften lockar Britta mer än att vinna totalsegern för sjätte året i rad. Samtidigt, vinner man de fyra loppen ligger man bra till för en totalseger också.

När vi pratar med Britta så håller hon på att packa för säsongsstarten i Engadindalen, Schweiz om två veckor.

– Vi åker ner till Ulricehamn i morgon och sover en natt där. Sedan fortsätter vi ner mot Schweiz, med bil den här gången. Vi ska hålla oss i vår egen bubbla. Det gäller att hålla sig ifrån smitta. Testar man positivt så missar man ju flera tävlingar.

Du läser mer om Visma Ski Classics här.

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...