Ida Dahl jublar som fyra på Marcialonga förra vintern, i Visma Ski Classics rosa ungdomsväst. I vinter siktar hon på att försvara totalsegern i ungdomstävlingen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Ida Dahl jublar som fyra på Marcialonga förra vintern, i Visma Ski Classics rosa ungdomsväst. I vinter siktar hon på att försvara totalsegern i ungdomstävlingen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Ida Dahl siktar på den rosa ungdomsvästen en gång till

Ida Dahl, Team Ramudden, var en av de stora överraskningarna under Visma Ski Classcis säsong X. I sin första hela säsong på Pro Touren så vann hon den rosa ungdomsvästen och slutade sjua totalt i Ski Classics.
– Det gick över förväntan förra vintern. Jag är verkligen nöjd med vad jag kunde prestera då. Nu vill jag förstås försvara den rosa västen, säger 25-åringen till Längd.se.

När vi pratar med Ida är hon på väg genom Tyskland med bil. Team Ramudden kommer att ladda upp Celerina strax utanför Sankt Moritz inför starten på Visma Ski Classics säsong XI som nu blir La Diagonela i Engadindalen lördagen den 16 januari.

Nu är målet att försvara den rosa ungdomsvästen (för åkare upp till och med 26 år) och att bli topp fem totalt i Visma Ski Classics Champion-tävling. I säsong X slutade Ida som sagt sjua i totalen.

– Det kommer att bli tufft för det känns som det är fler starka tjejer med i år och jag tror det kommer att bli tajtare i tätklungan, säger Ida.

Hon har kunnat genomföra den träning hon planerat och känner sig väl förberedd nu när säsongen startar.

– Det har rullat på bra. Det har ju blivit några tävlingar och träningslopp på hemmaplan, berättar hon.

Att det inte varit en normal försäsong och inte några riktiga långlopp att känna på formen, har inte påverkat henne så mycket.

– Jag har inte funderat på det för det är inget jag kunnat påverka. Jag har tagit det för vad det är och anpassat mig efter vad som hänt. På de lopp eller träningsrace vi kört har jag känt mig starkare än förra året, säger Ida.

Inför den här säsongen så har både Ida och teamkamraten Lina Korsgren haft Mattias Reck som tränare. De blev inspirerade när Max Novak förra vintern gjorde så bra resultat med cykeltränare Reck som coach.

– Jag började härma Max träning lite redan förra vintern och det kändes bra så då blev det så att jag också valde honom som tränare, berättar Ida.

Mer av ett långt träningspass per dag är grunden i Recks upplägg. Något som passar Ida bra eftersom hon studerar heltid på distans.

– Då kan jag träna på förmiddagen och sedan koncentrera mig på studierna på eftermiddagen och behöver inte tänka på ett träningspass till på eftermiddagen eller kvällen, säger hon.

Efter att ha varit en liten bit ner i resultatlistan på de två inledande loppen säsong X så radade sedan Ida upp toppresultat resten av säsongen. Eller vad sägs om den här resultatraden: Kaiser Maxilian Lauf 4, La Diagonela 6, Marcialonga 4, Toblach-Cortina 8, Jizerksa 6 och Vasaloppet 4.

Vilka lopp tycker du själv var ditt bästa under säsong X?
– Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld var speciellt. Det var där det släppte för mig och det var en fin bana och ett roligt lopp. Sedan Vasaloppet förstås med allt folk och att det är ett så långt lopp, avslutar Ida.

Visma Ski Classics kalender för säsong XI
Event 1: Jan. 16, 2021, Engadin La Diagonela, 65 km ,Zuoz, Switzerland
Event 2: Jan. 23, 2021, Toblach-Cortina, 42 km, Toblach-Cortina, Italy
Event 3: Jan. 31, 2021, Marcialonga*, 70 km, Trentino, Italy
Event 4: Feb. 14, 2021, Jizerská Padesátka*, 50 km, Bedrichov, Czech Republic
Event 5: Mar.  7, 2021, Vasaloppet*, 90 km, Sälen-Mora, Sweden
Event 6: Mar. 20, 2021, Birkebeinerrennet*, 54 km, Rena-Lillehammer, Norway
Event 7: Mar. 27, 2021, Årefjällsloppet, 100 km, Vålådalen, Sweden
Event 8: Apr. 10, 2021, Reistadløpet, 50 km, Setermoen-Bardufoss, Norway
Event 9: Apr. 17, 2021, Ylläs-Levi, 70km, Ylläs-Levi, Finland

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...