Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jonas Eriksson tog hem tremilen i Östersund efter en spurtstrid mot Jens Burman. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jonas Eriksson tog hem tremilen i Östersund efter en spurtstrid mot Jens Burman. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jonas Eriksson spurtslog Jens Burman på tremilen i Östersund

Jonas Eriksson, IFK Mora SK, avgjorde tremilen på Volkswagen cup i Östersund efter en tät spurtstrid mot Jens Burman, Åsarna IK. En tiondel skiljde de två över mållinjen.
Fredrik Andersson, Piteå elit, var också med i spurten och slutade 1,2 sekunder.
– Jag har haft en knackig säsong så skönt att drämma tid med en seger, sa Jonas Eriksson.

Snudd på 100 åkare gav sig i väg på en tuff tremil i terrängen vid Östersunds skidstadion 09.00 på fredagsmorgonen. Tidigt i loppet så drog Jens Burman upp tempot och fick med sig Fredrik Andersson och Jonas Eriksson samt Falun Borlänges Simon Andersson.

Daniel Richardsson såg ett tag ut att vilja blanda sig i leken men efter en knapp halvtimmes åkning så föll Hudiksvallsåkaren i en kurva och tappade en hel del tid och kom aldrig tillbaka  till täten.

På slutkilometerna fick Simon Andersson släppa några sekunder och in mot stadion så kom Eriksson och Burman först med Fredrik Andersson precis där bakom. Eriksson gled först ner mot upploppet men Burman kom fort med bra glid. IFK Mora-åkaren kunde dock vinna spurten med en tiondel.

Jonas Eriksson slog igenom för två år sedan när han var tvåa på SM-tremilen i Sundsvall efter Daniel Richardsson. Sedan har inte allt gått på räls för IFK Mora-åkaren men nu visade han form igen.

– Det här var en lättnad. Känns som man kan släppa ner axlarna lite, sa Jonas i Sportbladets sändning.

Inför spurten hade Jonas Eriksson bra självförtroende.

– Det kändes om jag hade koll på slutet. Men sen kom Jens snabbare än vad jag trodde. Har har uppe och utmanade men jag blev inte så stressad, berättade han.

Jens Burman har störts av rygggproblem in i den här säsongen. En röntgen visade en liten diskbuktning på en disk. Inte den ha opererade i fjol utan en nedanför. Nu ser det dock ut att gå åt rätt håll för Åsarnaåkaren igen.

– Det var kul att tävla igen, det var ju ett tag sedan. Det var fint före idag och ganska roligt, sa Burman i Sportbladet sändning.

– Planen var att upp och bara köra för att få så bra träningspass som möjligt. Jag körde ganska hårt men jag kände ju att jag har inte riktigt bra form än så jag orkade inte ligga framme hela tiden, sa Burman vidare och fortsatte;

– Det är en bit kvar till formen men det är inte katastrof. Först och främst vill jag att ryggen ska hålla efter helgen två race. Går det åt rätt håll så finns det mycket tid att jobba på formen fram mot VM.

Simon Andersson åkte i mål 18,3 sekunder efter segraren på sin fjärdeplats. På plats fem till sju följde tre IFK Mora-åkare runt 40 sekunder bakom Jonas Eriksson. Först hans bror Gustav och sedan Axel Ekström och Johan Herbert. Daniel Richardsson var 1.23 efter på åttonde plats och ser ut att vara långt från en VM-plats i vinter.

Topp tio, tio sekunder efter Richardsson, följde Johan Ekberg, Nacka Värmdö och Eddie Edström, IFK Mora SK.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...