Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jonas Eriksson tog hem tremilen i Östersund efter en spurtstrid mot Jens Burman. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jonas Eriksson tog hem tremilen i Östersund efter en spurtstrid mot Jens Burman. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jonas Eriksson spurtslog Jens Burman på tremilen i Östersund

Jonas Eriksson, IFK Mora SK, avgjorde tremilen på Volkswagen cup i Östersund efter en tät spurtstrid mot Jens Burman, Åsarna IK. En tiondel skiljde de två över mållinjen.
Fredrik Andersson, Piteå elit, var också med i spurten och slutade 1,2 sekunder.
– Jag har haft en knackig säsong så skönt att drämma tid med en seger, sa Jonas Eriksson.

Snudd på 100 åkare gav sig i väg på en tuff tremil i terrängen vid Östersunds skidstadion 09.00 på fredagsmorgonen. Tidigt i loppet så drog Jens Burman upp tempot och fick med sig Fredrik Andersson och Jonas Eriksson samt Falun Borlänges Simon Andersson.

Daniel Richardsson såg ett tag ut att vilja blanda sig i leken men efter en knapp halvtimmes åkning så föll Hudiksvallsåkaren i en kurva och tappade en hel del tid och kom aldrig tillbaka  till täten.

På slutkilometerna fick Simon Andersson släppa några sekunder och in mot stadion så kom Eriksson och Burman först med Fredrik Andersson precis där bakom. Eriksson gled först ner mot upploppet men Burman kom fort med bra glid. IFK Mora-åkaren kunde dock vinna spurten med en tiondel.

Jonas Eriksson slog igenom för två år sedan när han var tvåa på SM-tremilen i Sundsvall efter Daniel Richardsson. Sedan har inte allt gått på räls för IFK Mora-åkaren men nu visade han form igen.

– Det här var en lättnad. Känns som man kan släppa ner axlarna lite, sa Jonas i Sportbladets sändning.

Inför spurten hade Jonas Eriksson bra självförtroende.

– Det kändes om jag hade koll på slutet. Men sen kom Jens snabbare än vad jag trodde. Har har uppe och utmanade men jag blev inte så stressad, berättade han.

Jens Burman har störts av rygggproblem in i den här säsongen. En röntgen visade en liten diskbuktning på en disk. Inte den ha opererade i fjol utan en nedanför. Nu ser det dock ut att gå åt rätt håll för Åsarnaåkaren igen.

– Det var kul att tävla igen, det var ju ett tag sedan. Det var fint före idag och ganska roligt, sa Burman i Sportbladet sändning.

– Planen var att upp och bara köra för att få så bra träningspass som möjligt. Jag körde ganska hårt men jag kände ju att jag har inte riktigt bra form än så jag orkade inte ligga framme hela tiden, sa Burman vidare och fortsatte;

– Det är en bit kvar till formen men det är inte katastrof. Först och främst vill jag att ryggen ska hålla efter helgen två race. Går det åt rätt håll så finns det mycket tid att jobba på formen fram mot VM.

Simon Andersson åkte i mål 18,3 sekunder efter segraren på sin fjärdeplats. På plats fem till sju följde tre IFK Mora-åkare runt 40 sekunder bakom Jonas Eriksson. Först hans bror Gustav och sedan Axel Ekström och Johan Herbert. Daniel Richardsson var 1.23 efter på åttonde plats och ser ut att vara långt från en VM-plats i vinter.

Topp tio, tio sekunder efter Richardsson, följde Johan Ekberg, Nacka Värmdö och Eddie Edström, IFK Mora SK.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...