Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla på väg mot seger vid masstarten i Östersund på fredagen. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Charlotte Kalla på väg mot seger vid masstarten i Östersund på fredagen. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Charlotte Kalla vann klart i comebacken i Östersund

Charlotte Kalla, Piteå elit, avgjorde masstarten över 15 kilometer i Östersund när hon åkte ifrån klubbkompisen Sofia Henriksson på slutvarvet.
I mål var Kalla 23,5 sekunder före Henriksson.
– Jag väntade mig kanske att farten skulle öka redan på tredje varvet men på sista varvet bestämde jag fick för att öka för att få en lucka till Sofia, berättade Kalla i Sportbladets sändning.

– Jag hade bestämt mig för att inte vara för offensiv i starten men det kändes som jag var 14 och inte 34. Sedan kändes det väldigt kontrollerat, fortsatte Kalla som står över lördagens sprint och laddar om för 10 kilometer skejt på söndag.

Drygt 50 damer kom till start på damernas masstart på 15 kilometer vid Volkswagen cup Östersund på fredagen. Tidigt i loppet blev det fem åkare i en tätklunga; Sofia Henriksson, Piteå elit, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Charlotte Kalla, Piteå elit, Louise Lindström, Falun Borlänge SK och 17-åriga junioren Tove Ericsson, Hudiksvalls IF, som sedan fick släppa halvvägs.

Louise Lindström släppte strax innan en mil var avverkad, när Charlotte Kalla började skruva upp tempot. En liten bit ut på slutvarvet släppte även Evelina Settlin en liten lucka och till slut fick också Sofia Henriksson ge sig när Kalla ökade farten ytterligare.

I mål var Henriksson 23,5 sekunder efter Kalla. Settlin åkte i mål 58,6 sekunder efter vinnaren. Lindström som fyra hade 1.25 upp och Ericsson åkte i mål som femma, 1.57 bakom Kalla.

– Jag är väldigt nöjd med dagens lopp. Det är kul att det går framåt varje helg nu. Jag är jätteglad bara att kunna vara med och tävla efter många struliga år för mig, sa Henriksson.

– Jättekul att kunna vara på den här nivån och kunna utmana de bästa igen. Jag kände mig stark men när Charlotte la in en högre växel på sista varvet så försökte jag men när väl repet gick blev det för tufft, fortsatte Henriksson.

Övriga åkare topp tio var i tur och ordning; Frida Erkers, IFK Mora SK, Hanna Abrahamsson, Ulricehamns IF, Rebecca Öhrn, IFK Umeå, Malin Oskarsson, IFK Mora SK och Emma Wikén, Åsarna IK.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

Erik Blomgren spurtar mot silver för Sverige på sprintstafetten vid VM i skidorientering i Estland. Guldet gick till det ryska laget där IFK Moras Andrey Lamov avslutade.  FOTO: Donatas Lazauskas.

VM-silver till Larsen och Blomgren

Sverige avslutar skidorienterings-VM i Estland med flaggan i topp. Lisa Larsen och Erik Blomgren åkte hem silvret i söndagens sprintstafett efter en rafflande avslutning, bara en sekund från guldet. ...
Johannes Hösflot Kläbo var omutlig på sista sträckan vid sprintstafetten och förde Norge till guld Här möts han av lagkompisen Erik Valnes. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Resultat VM sprintstafett herrar Oberstdorf

Norge vann herrarnas sprintstafett vid VM i Oberstdorf. Silver till Finland före det ryska laget som tappade från första till tredje plats på sista varvet. Sverige slutade sexa.