Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oskar Svensson knäckte ryssarna Bolshunov  och Retivykh i sprintfinalen i Val di Fiemme. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson knäckte ryssarna Bolshunov och Retivykh i sprintfinalen i Val di Fiemme. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson knäckte ryssarna

Med ett ryck utför skapade Oskar Svensson en liten lucka till ryssarna Retivykh och Bolshunov i sprintfinalen i Val di Fiemme.
På upploppet stod han pall för den ryska anstormningen och tog sin första världscupseger och första pallplats.
– Det känns helt fantastiskt. Det är det här man har drömt om sedan man började åka skidor. Det känns väldigt overkligt, sa Svensson till SVT Sport efter segern.

I sista kurvan innan backen ner mot upploppet så stannade hela finalfältet av. Ingen ville vara först nerför backen. Men då satsade Oskar Svensson allt och ryckte nerför backen och skapade en lucka. Trots att förföljarna närmade sig utför så kunde Svensson stå emot hela upploppet på ett imponerande sätt.

Oskar åkte starkt och taktiskt bra hela dagen. Efter åttondeplatsen i prologen vann han kvarten före Bolshunov och sedan semin före Retivykh och Bolshunov.

– Det känns nästan som jag har varit på väg åt fel håll i min karriär. Att det här kommer helt plötsligt känns otroligt bra, kommenterade Svensson för SVT Sport.

Oskars klubbkompis i Falun Borlänge, Maja Dahlqvist, var snabbt framme och gratulerade till segern. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.Oskars klubbkompis i Falun Borlänge, Maja Dahlqvist, var snabbt framme och gratulerade till segern. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Både William Poromaa och Björn Sandström tog sig vidare från kvalet som 23:a och 28:a. Sandström blev sexa i sin kvar och slutade på 27:e plats. Poromaa såg ut att vara på väg mot något mer när han gick omkull i utförsbacken ner mot upploppet.

Alla åkare i Poromaas kvart stannade upp inför sista utförskörningen. När åkarna väl satte fart låg Poromaa bra position till, innan han gick omkull efter närkontakt med italienaren de Fabiani.

– De tycker väl att de kan göra vad de vill med mig för att jag är yngre. Hålla på och gruffa...bara för att man inte tar initiativet blir de förbannade på mig. Jag tycker att de är ett par jävla töntar allihop faktiskt, sa Poromaa till SVT Sport efter loppet.

– Jag stannade upp eftersom jag inte tänker ta något jävla initiativ bara för att jag är yngst. Jag väntade, jag vet min plan, fortsatte Poromaa.

Officiellt resultat finns här

Tourställningen finns här

 

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...