Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ebba Andersson med tredjepriset i Tour de Ski efter segern på finaletappen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Ebba Andersson med tredjepriset i Tour de Ski efter segern på finaletappen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Ebba Anderssons höjderfarenhet kan bli guld värd i framtiden

Ebba Andersson avslutade Tour de Ski på ett strålande sätt med att ta sin första världscupseger på den avslutande etappen uppför Alpe Cermis.
Nu kan Ebba njuta av första segern och en tredjeplats i totalen. En imponerande prestation med tanke på hur tufft Ebba hade det i början av touren.
Upplevelsen av hur höjden drabbade henne då kan dock bli guld värd i framtiden.
–  Erfarenheten blir viktig att ha med sig nu med tanke på att OS nästa år kommer avgöras på den höjden, säger Ebba till Längd.se.

Ebba Andersson har jagat sin första världscupseger ett tag nu. Hon har varit nära att besegra Therese Johaug några gånger och totalt har xx-åringen varit på pallen 19 gånger innan dagens seger

– Den har ju varit väldigt efterlängtad eftersom jag har så många pallplatser men aldrig lyckats få kliva högst upp. Nu blev det 20:e gången gillt, säger Ebba

De svenska tjejerna bjöd på en lagtaktik som skulle bädda bra för Ebba när klättringen skulle börja.

– Vi snackade ihop oss under gårdagen och försökte täcka upp eventuella fallgropar som skulle kunna vara. Med tanke på att det inte är hur enkelt som helst att få igenom en taktik så tycker jag vi lyckades, berättar Ebba och fortsätter;

– Det var ju viktiga sekunder jag fick i inledningen av backen som gjorde att jag till slut grejade att hålla undan till mål.

Fanns tankarna på att till och med kunna ta in hela Jessie Diggins försprång?
– Tanken var först och främst att göra en bra klättring och att det förhoppningsvis skulle räcka fram till en första världscupseger. Det var ju också viktiga sekunder att plocka in för att nå pallen i totalen.

– Drygt två minuter mot Diggins kändes som ett tufft avstånd att kunna knapra in men man vet ju aldrig vad som väntar. Man kan ju inte ha inställningen att det inte ska gå. Men det var inte den främsta ambitionen idag.

Det var första gången Ebba tog sig an Tour de Ski-avslutningen. Förra året missade hon Final climb på grund av sjukdom.

Var backen så jobbig som du tänkt innan?
– Jättesvårt att säga. På något vis så kanske jag hade förväntat mig att den skulle vara ännu brantare. Det är svårt att veta när man bara sett den på TV. Det var jättebrant men jag själv kanske hade målat upp att det skulle vara snäppet brantare. Det var kul att ta sig an backen.

Vad var tuffast med backen?
– För mig idag så var det den mentala biten att ha Diggins jagande så pass få sekunder bakom. Att då bara kunna fortsätta ha blicken framåt och fokusera på det jag ska göra i stunden, att ta serpentin för serpentin.

– Man visste ju lite grann vad som väntade efter att ha följt tävlingen genom åren men det var en helt annan sak att också var i den. Hur man skulle disponera krafterna. Jag försökte ligga på rätt sida gränsen för att inte gå mig tokstum, berättar Andersson och fortsätter;

– Skulle det blivit så att Diggins kommit upp i rygg så kände jag att jag hade några procent till som jag skulle kunna lägga in.

Du hade lite marginal kvar?
– Litegrann. Jag försökte ta mig uppåt i ett jämnt tempo.

Var smärtade det mest? I benen eller i andningen?
– Svårt att säga, såklart så blir det ju mycket muskulärt när det är så brant som det är. Det kände jag inte minst på slutet när man kom in där mot upploppet. Trots att jag tyckte jag hade balanserat på rätt sida gränsen uppför backen så när jag skulle försöka bibehålla farten eller öka lite extra så kände jag att jag tagit i allt. Det fanns inte jättemycket krut kvar då.

Ebba pustar ut på rygg när Diggins når mållinjen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.Ebba pustar ut på rygg när Diggins når mållinjen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Nu ska Ebba ladda om batterierna innan världscupen fortsätter i Finland om två veckor.

– Det har varit många tuffa tävlingsdagar i en och en halv vecka. Först väntar återhämtning och när jag lyckats få det så blir det att blicka mot världscupen i Lahtis.

Där står skiathlon och stafett på programmet.

– Det är lopp som borde passa mig och det svenska laget. De ska bli kul eftersom både skiathlon och stafett har vi inte så många tillfällen per säsong. Det blir också viktigt i uppladdningen in mot VM, menar Andersson.

Så var det det här med den höga höjden som spelade Ebba flera spratt i inledningen av touren.

– Med tanke på kontrasterna som blev när jag kom ner från höjden så är det ganska givet att jag påverkades att tävla på så hög höjd utan acklimatisering. Det tog hårdare på mig än vad jag själv hade kunnat förvänta mig på förhand, säger hon.

– Det var svårt att veta vad som var hönan och ägget. Var det formen det berodde på eller höjden som ställde till det. När vi drog iväg till touren så tyckte formen kändes god. Att då få en helt annan upplevelse när det drog igång det gjorde att det blev många frågetecken, osäkerhet och tvivel som dök upp.

Erfarenheten du fick från hur du reagerade på höjden. Hur viktig blir det för framtida upplagor av Tour de Ski och mästerskap?

– Jag fick verkligen svart på vitt att det blev en viktig lärdom för mig. Jag behöver förmodligen en tid att anpassa mig. Speciellt när det blir på de där extrema höjderna. Mellanhöjd, 1400-1500 meter har jag kunnat hantera bra men när det blir 1700 och mer då behövs det anpassning för mig så det måste jag ge mig tillfälle för, säger Andersson

Till sist. Kände du av någon Coronaoro under touren?
– Det var ett omtumlande dygn för laget när Linn (Svahn) först testades positivt på ett snabbtest så tycker jag ändå att jag klarade av att sitta lugnt i båten och fokusera på de vi övriga skulle göra, berättar Andersson och lägger till;

– Sättet som hon hanterade situationen är jag väldigt imponerad över. Det var skönt att sen få beskedet om att det var falskt alarm.

Glada svenska tjejer. Ebba Andersson med etappseger och tredjepris och Linn Svahn med seger i poängtävlingen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.Glada svenska tjejer. Ebba Andersson med etappseger och tredjepris och Linn Svahn med seger i poängtävlingen tillsammans med hela laget. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...