Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Team Ramudden har åkare som utmanar om alla olika ledarvästar i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Team Ramudden har åkare som utmanar om alla olika ledarvästar i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Många svenska åkare att följa i Visma Ski Classics

I morgon lördag startar säsong XI av den internationella långloppscupen Visma Ski Classics. Det finns många svenska team och åkare att följa.
Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, Lina Korsgren, Team Ramudden, Emil Persson, Lager 157 Ski Team och Max Novak, Team Ramudden är några av de svenska profilerna, men det finns många fler.
Idag går vi igenom svenska team och svenska åkare i utländska team.

Första loppet för säsongen är Engadin La Diagonela i Schweiz. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00.

Svenska Pro team i Visma Ski Classics säsong XI:

Lager 157 Ski Team
Britta Johansson Norgren
Elin Mohlin
Karolina Hedenström
Anton Karlsson
Emil Persson
Marcus Johansson
Öyvind Moen Fjeld, Norge
Andreas Holmberg

Så här säger teamchefen Anton Järnberg inför säsongsstarten:
– Alla åkare är friska och har varit på plats och acklimatiserat sig. Det har varit kalla men fina dagar och åkarna är redo.

Lager 157 Ski Team kan som lag vara med och utmana om segern i lagtävlingen och individuellt har man åkare för alla olika ledarvästar. Britta Johansson Norgren har vunnit totalen fem år i rad och kan förstås göra det igen. Anton Karlsson, Emil Persson och Marcus Johansson är alla åkare för totalen på herrsidan och Emil också i ungdomstävlingen. Andreas Holmberg utmanar i bergspristävlingen.

Team Ramudden
Lina Korsgren
Ida Dahl
Jenny Larsson
Max Novak
Johannes Eklöf
Herman Paus, Norge

Så här säger teamchefen Gustaf Korsgren inför säsongsstarten:
– Det känns bra. Åkarna är taggade och förberedda. Alla är friska även om Johannes fick åka ner några dagar senare än de andra på grund av en förkylning.

Precis som Lager 157 Ski Team kan Team Ramudden utmana norska Team Ragde Eiendom och Team Koteng och Russian Winter Team i lagtävlingen. Individuellt kan Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren bli en totalvinnare i vinter. I ungdomstävlingen har man både ettan och tvåan från i fjol bland tjejerna, Ida Dahl och Jenny Larsson. Max Novak vann också ungdomstävlingen i fjol och kan förstås göra det igen men han blir också att räkna med i både sprinttävlingen och totalen.

Team Curira
Elin Henriksson
Saga Nilsson
Klas Nilsson
Johan Lövgren
Niklas Henriksson

Så här säger Klas Nilsson inför säsongsstarten:
– Det blir bara jag och Niklas som är med på de tre första loppen. Johan har valt att stanna hemma och kommer i vinter ha fokus mot Vasaloppet.

I skrivande stund är det dock lite osäkert om Vasaloppsfemman Klas och Niklas hinner fram till starten i morgon lördag. När vi pratar med Klas på fredagsförmiddagen är han vid flygplatsen i Frankfurt och ute på en joggingtur. Snöväder har försenat resan. Resan ska gå vidare mot Zürich och sedan väntar en lång bilresa som kan bli besvärlig på grund av snöläget i Schweiz.

– Det är bara att hoppas skidorna kommer fram i tid också. Det känns lite ovisst nu, säger Klas.

Team Engcon
Laila Kveli-Ahrlin
Wilma Jönsson
Jerry Ahrlin
Nils Persson
Anton Elvseth
Gabriel Höjlind

Så här säger teamchefen Jerry Ahrlin inför säsongsstarten:
– Det är kul att vi kunde förstärka laget med Gabriel Höjlind. Nils Persson visade på Vasaloppet (sjua) att han kan prestera på riktigt hög nivå när han är på rätt humör. Laila har tränat bra i sommar och höst men har haft en struligare period under november och december.

Svenska åkare i utländska Pro team i Visma Ski Classics säsong XI:
Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, Norge
Bob Impola, eD System Bauer Team, Tjeckien
Maria Gräfnings, Vltava Fund Ski Team Tjeckien
Sofie Elebro, Team Parkettpartner Sjusjøen, Norge
Julia Angelsiöö, Team Parkettpartner Sjusjøen, Norge
Jonathan Hedbys, Team Synnfjell, Norge
Konrad Mattsson Myhr, Team Synnfjell, Norge
Evelina Bångman, Team Rustad IL, Norge
Hedda Bångman, Team Nordic Athlete, Finland
Linn Sömskar, Team Nordic Athlete, Finland
Erik Silfver, Team ES Endurance, Finland
Michael Eklöf, Team Zipps, Tyskland

Det finns flera starka svenska åkare som representerar utländska team.
Oskar Kardin i stora starka norska Team Ragde Eiendom har tagit några pallplatser. I fjol var han tvåa på Jizerska innan han åkte på en hjärnskakning innan Vasaloppet. Frågan är om Ragde kommer välja att gå för Oskar som vinnare i något lopp när de har så tunga pjäser som Petter Eliassen och Andreas Nygaard.

Bob Impola är ny i Lukas Bauers tjeckiska team. Vasaloppstvåan från 2018 är något av gubben i lådan. Vi får se om Bob hoppar ur lådan någon gång i vinter.

Maria Gräfnings är ny i tjeckiska Vltava Fund Ski Team och är tillbaka i spåren efter barnafödande.

Hedda Bångman och Linn Sömskar är nya i långloppscirkusen i nya Team Nordic Athlete. Med Sömskars sprintegenskaper blir det intressant att se vad hon kan göra i sprinttävlingen.

Du hittar alla Pro team i Visma Ski Classics här.

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...