Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Kardin på väg på överlägsen seger i Engadin La Diagonela. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Oskar Kardin på väg på överlägsen seger i Engadin La Diagonela. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Två hjärnskakningar stoppade inte Kardin från första segern

I slutet på februari ramlade Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, på skidor och fick hjärnskakning och missade Vasaloppet. I slutet på augusti ramlade han under en löptur på fjället och slog huvudet i en sten.
I går stod han på benen och solovann Engadin La Diagonela men nästa fyra minuters segermarginal.
– Det känns väldigt bra nu. Det har varit ett stort mål som jag kämpat för i många år. Jag har varit nära några gånger och nu lyckades jag äntligen, säger Oskar till Längd.se.

Vi tog ett snack med Oskar Kardin på söndagsförmiddagen, dagen efter den överlägsna segern på Engadin La Diagonela. Segermarginalen var ju tre minuter och 54 sekunder.

Kardin var tillbaka på Team Ragde Eiendoms bas i Livigno där man förberett sig inför säsongsstarten.

– Att vinna ett Visma Ski Classics-lopp har varit ett stort mål som jag kämpat för i många år. Nu lyckades jag äntligen, säger han.

Tidigt i loppet i fick Team Ragde Eiendoms ålderman, 49-årige Anders Aukland, en lucka och åkte förbi första spurtpriset i ensamt majestät.

Var det planen att Anders skulle gå loss tidigt i loppet?
– Nej, det var inte planen direkt. Det är alltid svårt innan start att veta hur man ska lägga upp loppet. Det beror på dagsform och hur skidorna går. Det vi hade sagt var att vi skulle vara offensiva om det kändes bra och skidorna var bra.

Så var det uppenbarligen. Anders Aukland tog första spurtpriset och bara Emil Persson, Lager 157 Ski Team, han precis förbi Aukland vid andra spurtpriset.

Så långt låg Kardin kvar i klungan men hade haft en bra känsla i uppförspartierna innan St. Moritz.

– Jag kände att jag hade kontroll trots att det gick ganska hårt och en del åkare började släppa. Skidorna gick väldigt bra. Vi hade sagt att vi skulle åka hårt i mittenpartiet på banan där det är kuperat, berättar Kardin.

Petter Eliassen gick upp i front och drog ganska hårt efter spurtpriset i St. Moritz.

– Då tänkte jag att jag skulle upp och hjälpa honom. Jag kom med ganska bra fart i en utförsbacke och gick upp i front och sa till mig själv att jag skulle trycka på i en minut. Så vände jag mig om och såg att jag hade lucka, säger Kardin.

– Jag funderade mycket på hur jag skulle göra. Det var ju mer än tre mil kvar till mål och det är tufft att göra jobbet själv så länge men jag bestämde mig för att hålla hög jämn fart så att de skulle få jobba där bakom för att ta in på mig.

– Först var luckan på runt tio sekunder men när jag kom till Pontresina (39,4 km) var det över minuten. Då tänkte jag ”nu går jag för det”.

– Jag fick en del baktider vid 7-8 kilometer kvar var det två minuter till klungan. Sedan när vi passerade målområdet innan sista slingan så var luckan mer än fyra minuter. Då kände jag mig trygg. Sista fyra kilometerna kunde jag njuta och det var väldigt känslosamt.

Kardin korsar mållinjen som lycklig vinnare. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.Kardin korsar mållinjen som lycklig vinnare. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Att vinna med en ensamresa betyder något extra för Kardin.

– Oftast avgörs ju långloppen med en spurt mellan några åkare eller en större klunga. Det är väldigt stort att få vinna så här.

– Jag måste också tacka mina lagkompisar (Anders Aukland, Petter Eliassen, Andreas Nygaard och Joar Thele) som hjälpte mig där bak i klungan och själva sparade sig till att spurta på slutet.

Nygaard blev tvåa, Eliassen trea, Thele sexa och Aukland tolva.

Vid starten var det 22-23 minusgrader och vid kallaste stället längs banan kanske 25 grader. Kardin hade dock inga problem med kylan.

– Visst kände man av den men vi brukar ha kallt i Östersund också så jag är van. Jag åkte med fingerhandskar och det gick bra. Vi har varit i Livigno och laddat upp i drygt två veckor och där har det varit 20-25 grader kallt många dagar så man har vant sig också. Där kunde vi också testa ut bra valla för dessa förhållanden, berättar Kardin.

Kardin var tvåa på Jizerska förra vintern och har också några tredjeplatser på meritlistan.

Kände du på dig innan loppet att du hade formen för att kunna vinna din första Ski Classics-seger?
– Det har gått bättre och bättre hela hösten. November och december har varit bra månader. Vi var i Livigno och tränade mycket mängd på hög höjd sedan blev det en bra period med en del träningsrace och intervaller hemma i Östersund. Sen blev det en del vila innan loppet, så jag visste att jag var i bra form.

Det har dock inte gått som på räls för Oskar sedan förra säsongen. Han ramlade på skidor innan Vasaloppet och fick en hjärnskakning (som vi skrivit om tidigare).

– Det tog två månader innan jag var helt tillbaka från den händelsen, säger Kardin.

Efter en period med bra träning i sommar så var oturen framme igen i slutet på augusti.

– Jag var ute på fjället och sprang och snubblade på en sten och ramlade och slog huvudet i en annan sten. Då kom symptomen i huvudet tillbaka. Jag rekommenderades tre veckors vila. Så det blev tre veckor helt utan träning i september, men tid för lite älgjakt, berättar Kardin.

Segern i går och att du nu har den gula ledarvästen i Visma Ski Classics, förändrar det din målsättning för den här vintern?

– Målet för mig har varit att vinna lopp. Det största har jag kvar, Vasaloppet. Självklart vill jag komma högt upp i totalen på Visma Ski Classics också men att vinna den gula västen är ett svårt mål. I lopp som Birken och Reistadlöpet är Petter (Eliassen) väldigt stark. Men nu när jag har den gula västen ska jag kämpa för att behålla den så länge som möjligt.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...