Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I Orsa Grönklitt finner du 13 mil skidspår och många fina vyer.

I Orsa Grönklitt finner du 13 mil skidspår och många fina vyer.

Snösäker skidåkning på lagom avstånd i Orsa Grönklitt

I Orsa Grönklitt får du en av Sveriges bästa längdupplevelser, i nära och snösäkra miljöer som du inte trodde fanns. Tretton mil av välpreparerade längdspår över myrar, i skog och på höjder i den första touchen av fjällen. Boende, mat och service finner du bara några stavlängder bort. 

Orsa Grönklitt har ett perfekt läge. Det är bara fyra timmar med bil från Mälardalen och ändå kommer snön tidigt och stannar länge. Längdspåren är kända för sin höga kvalitet och stora variation. Det finns allt från enkla nybörjarspår till landets tuffaste elitspår. Intill spåren ligger Längdcentrum. Här kan åkarna få hjälp med utrustning, vallning och skidlektioner.

– Hemligheten bakom vår framgång är personalen. De är alla entusiastiska skidåkare som brinner för teknik och utrustning, säger Marcus Laggar, sportchef i Orsa Grönklitt.

I Orsa Grönklitt kan man få hjälp med utrustning, vallning och skidlektioner.I Orsa Grönklitt får du hjälp med utrustning, vallning och skidlektioner.

Själv har Marcus Laggar en genuin passion för skidsporten. Förutom att han är elitmotionär och sportchef är han vallachef för Lager 157 Ski Team som är Sveriges bästa långloppsteam. Han vet hur man vallar men också hur han vill ha spåren. För att hålla högsta kvalitet sker ständiga förbättringsarbeten och nyinvesteringar.

– I år har vi en ny spårmaskin vilket kommer att uppskattas av våra duktiga åkare, säger han.

Orsa Grönklitts sportchef Marcus Laggar.Orsa Grönklitts sportchef Marcus Laggar.

I Orsa Grönklitt bor gästerna i fina stugor med självhushåll. De gäster som inte vill laga mat själva eller gå ut på restaurangen kan få måltiderna levererade till huset, smidigt och Coronavänligt. Orsa Grönklitt har som andra skidorter varit duktiga på att anpassa verksamheten efter rådande situation.

– Vi har bra grundförutsättningar. 13 mil spår genom skog och över berg blir aldrig trångt. Hos oss är det alltid lätt att hålla distans.

Orsa Grönklitt bjuder på 13 mil spår.Orsa Grönklitt bjuder på 13 mil spår.

I somras var det många ”vinterstammisar” som upptäckte barmarkssäsongen i Orsa Grönklitt. Nu är det omvänt. Sommargäster som inte tidigare åkt skidor vill pröva på i år.

– Det har uppstått en upptäckarlust ur pandemin. Vi har en unik träningsprodukt men man får inte glömma att vi är en destination med ett komplett vinterutbud. Orsa Grönklitt är perfekt för träningsglada barnfamiljer, säger Laggar.

Medan någon av eller bägge föräldrarna tränar inför ett lopp kan övriga i familjen åka alpint eller besöka Orsa Rovdjurspark. Den är Europas största i sitt slag och är inriktad på stora rovdjur från norra jordklotet. Det är inte ovanligt att du som skidåkare kan se tigrar och isbjörnar från spår och pister.

I år, när hemestertreden verkar hålla i sig, har Orsa Grönklitt chansen att nå nya målgrupper. En mission som Marcus Laggar och hans kollegor delar är att väcka intresse för längdskidåkning hos de som aldrig prövat. Därför är det viktigt att förstagångsåkarna känner sig lika välkomna som eliten. På Längdcentrum får de osäkra hjälp med allt från att hitta rätt utrusning till att lära sig den grundläggande tekniken.

– Jag hoppas att riktigt många ska hitta skidåkningen i vinter. Att ge sig ut i spåret är en glädje som jag gärna delar med mig av, avslutar han.

Barnen gillar Bärraspåret.Barnen gillar Bärraspåret.

Vy över Centrumbyn i Orsa Grönklitt.Vy över Centrumbyn i Orsa Grönklitt.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...