Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Prisjakt som gjort en analys av svenskarnas köpintresse av längdskidprodukter och ser en ökning med hela 88 procent i januari 2021 jämfört med januari i fjol. FOTO: Atomic.

Prisjakt som gjort en analys av svenskarnas köpintresse av längdskidprodukter och ser en ökning med hela 88 procent i januari 2021 jämfört med januari i fjol. FOTO: Atomic.

Rekordstort intresse för köp av längdskidutrustning

När färre väljer att åka alpint i fjällen ökar intresset för en längdskidor. Köpintresset för produkter relaterade till längdskidor har nämligen ökat med hela 88 procent i januari 2021 jämfört med samma period året innan.
Det är Prisjakt som gjort en analys av svenskarnas köpintresse kring skidutrustning och kan visa denna stora ökning av intresset för längdskidprodukter.
– Det stora snöfallet, sportens lättillgänglighet samt att man vill vistas ute är tre tänkbara anledningar till det plötsliga intresset, säger Prisjakt Insights dataanalytiker Oscar Hagman i ett pressmeddelande.

Samtidigt som köpintresset för snowboards och skidor minskat med 24 procent i januari 2021 jämfört med samma period året innan, så har intresset för längdskidor skjutit i höjden.* Det visar sig i Prisjakts analys av miljontals svenskars köpintresse.

Prisjakt Insights dataanalytiker Oscar Hagman berättar vad han tror är några anledningar till det stora intresset.

– Vi ser sällan så här stora intresseökningar i vår statistik, så jag skulle helt klart säga att 2021 är längdskidåkningens år. När färre åker till fjällen för utförsåkning är det kanske inte så konstigt att man vill testa längdskidor i hemmatrakten, speciellt när det kommit mycket snö på många platser i Sverige, säger Hagman.

Oscar Hagman, dataanalytiker för Prisjakt Insights, har undersökt svenskarnas köpintresse kring skidutrustning. FOTO: Prisjakt.Oscar Hagman, dataanalytiker för Prisjakt Insights, har undersökt svenskarnas köpintresse kring skidutrustning. FOTO: Prisjakt.

Med stundande världscuptävlingarna i Falun kan dessutom intresset för längdskidåkning fortsätta öka, menar Oscar Hagman.

– Vi har tidigare sett hur stora tävlingar och mästerskap i olika sporter har ökat köpintresset för specifika produkter. Det skulle därför inte förvåna mig om tävlingen i Falun kan få ännu fler att vilja bege sig ut i spåren. Speciellt om vi tar många pallplatser, säger Oscar Hagman, dataanalytiker för Prisjakt Insights.

Priserna på både alpinutrustning och längdskidutrustning har minskat skriver Prisjakt i sitt pressmeddelande.

Priserna på alpinutrustning har minskat med otroliga 23 procent i januari 2021 jämfört med samma period året innan. **

Priserna på produkter relaterade till längdskidor har istället minskat med något mer normala 14 procent. Längdskidor har minskat med ännu mindre, 3,44 procent.

– Att priserna på alpinutrustning minskat så mycket beror troligtvis på att svenskarnas köpintresse också minskat. Butikerna behöver helt enkelt bli av med överskottet. När det kommer till längdskidor så ser läget annorlunda ut, där säljer produkterna sig själva. Om man ska köpa längdskidor är därför mitt tips att jämföra priserna mellan olika butiker, då man kan spara en hel del genom att handla från rätt butik. Ska man göra en riktigt bra deal är det istället alpint man ska handla, säger Oscar Hagman.

Fakta
* Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg som rapporterar som svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) för olika produkter och kategorier. Denna specifika undersökning baserades på flera miljoner svenskars aktivitet på Prisjakt, under perioden 1-20 januari 2020 jämfört med 1-20 januari 2021. Produktkategorin man undersökte var alpint, samt produkter relaterade till längdskidåkning.
** Prisjakt Price Index, ett verktyg som rapporterar om den genomsnittliga prisnedgången för olika produkter och produktkategorier. Denna specifika undersökning gäller för 1 400 produkter relaterade till alpint, samt 710 produkter relaterade till längdskidåkning. Undersökningsperioden var den 20 januari 2020 jämfört med den 20 januari 2021.

Produkter relaterade till längdskidor innefattar:
Längdskidor & turpjäxor, längdskidor & turskidor, längdstavar & turstavar, skidvalla och tillbehör, längdbindningar och turbindningar, rullskidor.

Alpinutrustning innefattar:
Skidhjälmar, alpina skidor, pjäxor, snowboardskydd, alpina skidstavar, alpina bindningar, skidglasögon.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...