Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson är redo för vinterns första kamp mot Therese Johaug när det blir skiathlon i Lahtis, Finland, i morgon. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Ebba Andersson är redo för vinterns första kamp mot Therese Johaug när det blir skiathlon i Lahtis, Finland, i morgon. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Ebba Andersson är redo att kämpa mot Johaug

I fjol så var Ebba Andersson ynka 3,4 sekunder efter Therese Johaug när världscupen gästade finska Lahtis.
I morgon möts Andersson och Johaug för första gången i år när ett skiathlon-lopp väntar i den finska lejonkulan. I dag sågs Ebba och Therese för några korta sekunder i träningsspåret.
– Jag han heja på henne men hon var snabbt iväg på skidtest och intervaller, berättar Ebba för Längd.se.

Förra året var det 10 kilometer klassiskt på världscupen i Lahtis och Ebba Andersson utmanade Therese Johaug rejält. I mål var hon vara 3,4 sekunder efter Johaug. I morgon möts de igen i Lahtis-spåren men den här gången är det skiathlon på programmet.

Ebba Andersson har varit på hemmaplan och laddat om batterierna efter den starka avslutningen på Tour de Ski strax efter nyåret.

– Det ska bli jättekul att tävla igen! Jag har haft en bra period hemma för att ladda om efter touren. Nu är jag redo för att dra på nummerlappen igen. Det ska bli superkul, säger Ebba dagen innan loppet.

Vad är det för förhållanden i Lahtis?
– Det har blivit ett väderomslag, jag tror det till om med är plusgrader ute nu. Det är dock fina förhållanden med fasta och fina spår.

Kan det bli lurigt med att få perfekt fäste i morgon?
– Är det runt nollan kan det ju alltid bli stora utmaningar. Idag var det inga konstigheter men det är ju i morgon det gäller.

Skiathlon åker ni inte så ofta. Hur kul ska det bli att får göra det i morgon?
– Det är en av mina favoritdistanser eftersom man får åka båda klassiskt och skejt. Eftersom där är så sällan det är sådana lopp så är det extra kul. Det är ju annars nästan bara på mästerskap vi kör det.

Tränar du extra på att kunna göra ett snabbt skidbyte inför ett sådant lopp?
– Jag har faktiskt tränat en del på det för att jag inte vill ge bort de där sekunderna på en sådan grej. Man behöver alla sekunder man kan få. Vi får se i morgon hur bra jag klarar av det i pressat och stressat läge. Utmaningen är att hantera det i tävlingssituationen.

Vad är det svåra med det om du ska beskriva det för någon som inte är så van att byta skidor snabbt?
– Att kunna agera fort samtidigt med ett lugn. Blir du för stressat så är risken att man inte får i pjäxan i bindningen, att det fastnar snö eller sådana saker. Händer det så rinner sekunderna iväg fort. Sen ska stavarna på, det är ändå många moment som ska fungera.

Hur kul är det att norska tjejerna är tillbaka?
– Superkul! Det gör ju att det blir ytterligare sex starka tjejer till start. De har verkligen varit saknade under touren. Man vill ju tävla mot alla de bästa.

Ebba stötte på de norska tjejerna under fredagsförmiddagens träningspass på tävlingsbanan.

Han du säga något till Johaug?
– Jag han heja på henne men hon var snabb iväg på skidtest och intervaller. Det är ungefär så som det brukar vara, säger Ebba.

Senaste nyheterna