Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svensson efter segern på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson efter segern på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson äntligen tillbaka på hemmaplan

Oskar Svensson gjorde succé på Tour de Ski med sin seger på sprinten i Val di Fiemme.
Nu har laddat om efter touren och är rejält tävlingssugen när världscupen kommer till Falun och Lugnet, där Oskar en gång i tiden lärde sig åka skidor.
– Tävlingarna i Falun är något jag verkligen har satsat på. Jag tror jag gjort rätt som återhämtat mig och byggt upp mig igen för de här tävlingarna, säger Oskar till Längd.se.

Oskar Svensson var rejält sliten efter touren och har sedan dess varit i Östersund, där han bor sedan många år tillbaka nu. Efter en ordentlig vila har han laddat om och tränat bra på egen hand i Östersund.

Nu är han tillbaka sin uppväxtort Falun och sugen på nya framgångar i världscupen.

– Jag har inte varit här i Falun sedan midsommar. Förutom tävlingarna har man ju mer eller mindre varit isolerad i Östersund, säger Oskar.

Hur mådde kroppen efter touren?
– Jag kände mig väldigt sliten när jag kom hem. Jag tog det väldigt lugnt en hel vecka, i stort sett utan träning. Sedan blev det många lugna pass innan jag för en vecka sedan var på det igen och började skruva upp tempot, berättar Oskar och fortsätter;

– Nu hoppas jag att jag är tillbaka än starkare. Jag tycker det har fungerat bra så med touren förut. Att jag kunnat lyfta mig efteråt.

Det bådar ju gott med tanke på hur bra Oskar åkte på touren. Inte bara på sprinten utan också med bland annat sjätteplatsen på masstarten i Val Müstair, där han stakade loppet på blanka skidor.

Att stå över tävlande efter touren fram till nu har varit ett medvetet val för Oskar.

– Jag tror det är bra att komma hit rejält sugen på att tävla. Tävlingarna i Falun är något jag verkligen har satsat på. Jag tror jag gjort rätt som återhämtat mig och byggt upp mig igen för de här tävlingarna.

Vad betyder det att tävla på hemmaplan?
– Det betyder absolut något extra. Det var ju här på Lugnet jag lärde mig åka skidor och sedan drömde om att få åka i världscupen. Visst är det häftigt även om det blir annorlunda i år utan publik.

Hur viktig var segern på sprinten i touren för självförtroendet?
– Den var viktig. Nu känner man mer trygghet och vet att är man i slag kan man vinna. Sprint handlar mycket om självförtroende, att ta positioner och vara offensiv.

Oskar som vinnare före ryssarna Gleb Retivykh och Alexander Bolshunov på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.Oskar som vinnare före ryssarna Gleb Retivykh och Alexander Bolshunov på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar stod över dagens fristilslopp men är på startlinjen i morgon när det är masstart i klassisk stil och givetvis också på söndagens sprint.

– Det känns bra att jag gjort några stabila lopp på distans i vinter. Det var ett tag sedan det gick bra att åka distans, det kändes som det gick åt fel håll där. Jättekul att det svarar på ett annat sätt nu, säger 25-åringen.

Förra året såg Oskar mycket stark ut på sprinten i Falun men… den dagen förstördes när finländaren Ristomatti Hakola klev ut rakt framför Oskar på upploppet i kvartsfinalen.

Dags för revansch på söndag.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...