Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman blev bäste svensk som tia på masstarten i Falun på lördagen. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jens Burman blev bäste svensk som tia på masstarten i Falun på lördagen. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ny seger för Bolshunov – Burman tia och Poromaa elva

Inte ens en omkullkörning kunde stoppa Alexander Bolshunov från en ny världscupseger. Hårt utmanad på upploppet vann ryssen tätt före Johannes Hösflot Kläbo och Pål Golberg.
Jens Burman och William Poromaa spurtade in som tionde och elfte åkare runt sju sekunder bakom Bolshunov.
– Det var roligt att tävla idag, sa Poromaa till SVT efter nytt personbästa i världscupen.
– Det var ett av de tråkigaste lopp jag kört, kommenterade Burman masstarten för SVT.

Det blev en tät och händelserik masstart för herrarna i Falun med flera omkullkörningar. Alexander Bolshunov var en av åkarna som kraschade. Det var 22 minuter in i loppet som ryssen ramlade. Bolshunov var dock snabbt tillbaka längst fram och kunde skapa en lucka när loppet skulle avgöras.

Det var bara Pål Golberg som riktigt kunde följa. In på upploppet kom dock Johannes Hösflot Kläbo tillbaka mycket snabbt och knep andraplatsen före Golberg precis på mållinjen.

Både Jens Burman och William Poromaa höll sig långt framme i klungan när farten trissades upp på slutet. I mål var de tia och elva med cirka sju sekunder upp till tättrion.

Jens Burman kommenterade loppet så här för SVT:
– Det var väl inget värdelöst resultat men det var nog ett av de tråkigare lopp jag kört. Det var riktigt stökigt där ute på jag säga. Det blir ju så här när man åker på 2,5 kilometers banor. FIS verkar ju vilja ha det så här, ett krångligt och bökigt lopp där det flyger folk och bryts stavar hit och dit. Då fick dom som dom ville idag då.

William Poromma var lite gladare än Burman efter loppet.

– Det här var riktigt skönt! Det var roligt att tävla idag, sa Poromaa i intervju med SVT.

– Jag lärde mig från touren att man måste ligga där framme för att kunna vara med på slutet. Ligger man för långt bak när det drar ihop sig blir det för tufft att ta sig fram. Idag kunde jag hålla en bra position hela vägen. Jag är faktiskt nöjd, fortsatte Poromaa.

Det var som sagt flera rejäla krascher under loppet och Poromaa var nöjd att han kunde stå på benen hela vägen.

– Jag åkte riktigt safe idag. Försökte verkligen stå på benen och hålla fokus på det.

Strax bakom Burman och Poromaa gjorde också Oskar Svensson ett bra lopp när han korsade mållinjen som 13:e man tio sekunder efter vinnaren. Björn Sandström var inte heller långt efter som 21:a fem sekunder där bakom. Axel Ekström, i IFK Moras dräkt, tog också världscuppoäng som 25:a drygt två sekunder efter Sandström.

Calle Halfvarsson var uppe längst fram tidigt i loppet men orkade inte heller idag hela vägen och blev 34:a, dryga halvminuten efter Bolshunov.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...