Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn spurtar till seger på masstarten i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn spurtar till seger på masstarten i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn vann efter suverän åkning

Linn Svahn imponerade stort när hon vann masstarten i Falun på lördagen. Svahn styrde och ställde som hon ville på slutet av loppet.
På upploppet hade hon kontroll när hon tog segern före Rysslands Yulia Stupak och Therese Johaug som fick nöja sig med tredje plats.
– Det var riktigt kul att rejsa idag. Jag kände mig stark och kunde följa min plan, sa Svahn till SVT Sport.

Damernas masstartslopp i Falun på lördagen var det mest spännande och intressanta damloppet i världscupen på länge. I ett lopp där Therese Johaug försökte men inte kunde komma loss så såg det efterhand mer och mer ut som ett lopp för Linn Svahn.

Linn tillsammans med Ebba Andersson var längst fram i tätklungan på slutet och Frida Karlsson sladdade. Ebba föll utför i sprintbacken på slutet och var därmed borta från chansen till en pallplats.

Svahn var först uppför sista backen men lät Johaug ta täten utför. Ner på stadion gled Svahn förbi Johaug på insidan och höll sedan förstaplatsen hela vägen till mållinjen. Där bakom så kom Yulia Stupak med en vass finish och passerade Johaug som precis klarade tredjeplatsen före Tysklands Katharina Hennig.

– Jag hade så grymma skidor. Det är häftig att köra när man känner att man har ett vapen i skidorna. Jag försökte nyttja det och åka smart, sa Svahn till SVT och fortsatte;

– När de inte drog ifrån sista gången uppför mördarbacken så kände jag att jag hade ett kort att spela ut. Jag behövde inte gå mig blåstum på toppen. Det var inspirerande.

Linn Svahn grattas av svenska vallachefen Petter Myhlback. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.Linn Svahn grattas av svenska vallachefen Petter Myhlback. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Efter några veckor utanför tävlingsspåret var det en riktigt laddad Svahn på startlinjen idag.

– Jag har varit riktigt sugen på att tävla den sista tiden och jag har haft en god känsla i kroppen de senaste passen jag gjort. Skönt att känna att den känslan stod sig högt på tävling också

Frida Karlsson åkte in som nionde åkare 9,6 sekunder efter Svahn tre sekunder före Ebba Andersson. Emma Ribom blev elva, Jonna Sundling 13:e och Anna Dyvik 14:e. Världscuppoäng också Moa Lundgren som 29:a.

– Jag var så trött idag, det var ett slit från start. Jag tror jag är lite belastad just nu. Jag får nog prata med min tränare och se vad jag ska göra framöver, sa Frida Karlsson till SVT.

Officiellt resultat finns här.

Moa Lundgren grattar sin tidigare klubbkompis Linn Svahn. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.Moa Lundgren grattar sin tidigare klubbkompis Linn Svahn. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

Emma Ribom, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför tremilen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Optimistisk svensk kvartett inför VM-tremilen

Sverige kommer till start med en stark kvartett på VM-tremilen i morgon: Frida Karlsson och Ebba Andersson som klara medaljkandidater. Charlotte Kalla och Emma Ribom är åkare för placeringar högt upp ...