Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svensson in som tvåa bakom Johannes Hösflot Kläbo var på söndagens sprint i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Oskar Svensson in som tvåa bakom Johannes Hösflot Kläbo var på söndagens sprint i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Oskar Svensson tvåa bakom Kläbo

Johannes Hösflot Kläbo var klart snabbast över upploppet på sprinten i Falun men där bakom tog Oskar Svensson andraplatsen.
– Det var verkligen en dröm att få en sådan här dag på hemmaplan. Det betyder jättemycket, sa Oskar till SVT efter andraplatsen.

Oskar Svensson åkte starkt hela dagen. Efter tolfte tid i prologen vann han kvarten före italienaren Pellegrino och var sedan tvåa bakom Kläbo i semin.

I finalen så kom han genom hästskon in på upploppet precis bakom norrmännen Kläbo och Erik Valnes. När Valnes föll på eget grepp var vägen fram mot andraplatsen öppen. Mot Kläbo fanns inget att göra den här dagen.

– Jag hade funderat på att göra något liknande som i semifinalen även i finalen men Ustiugov körde ju på extremt hårt från början. Det var körning hela vägen. Taktiken gav sig själv, det var bara att försöka hamna tvåa, tre, fyra utför sista backen och det lyckades jag med. Jag är väldigt nöjd med hur loppet blev, berättade Oskar för SVT.

Både självförtroende och form är nu på plats för Svensson.

– Kroppen fungerar på ett helt annat sätt än tidigare. Jag orkar göra de taktiska dragen som jag tidigare tänkt jag ska göra men då inte orkat. Just nu så gör jag det. Det är väldigt kul att åka skidor då, sa Oskar.

– Det var jättekul att visa att Val di Fiemme inte var någon engångshändelse. Att jag kan åka bra även när norskarna är med, fortsatte Falun Borlänge-åkaren.

Johan Häggström tog sig vidare till semifinal på tid och tog en tiondeplats. Häggström såg först ut att bli diskad för obstruktion i semifinalen men juryn ändrade sig till att det var en så kallad ”race incident” och han fick behålla sin tiondeplats.

Fem svenskar till tog sig vidare från kvalet och Viktor Thorn var så bra som femma i kvalet i sin comeback  världscupen och slutade 21:a. Alfred Buskqvist, IK Stern, fick hoppa in som reserv för Calle Halfvarsson och blev 25:a. Erik Silfver i IFK Umeå-dressen blev 26:a, klubbkompisen Marcus Grate 27:a och Borås SK:s Karl-Johan Westberg 29:a.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...