Oskar Svensson in som tvåa bakom Johannes Hösflot Kläbo var på söndagens sprint i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Oskar Svensson in som tvåa bakom Johannes Hösflot Kläbo var på söndagens sprint i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Oskar Svensson tvåa bakom Kläbo

Johannes Hösflot Kläbo var klart snabbast över upploppet på sprinten i Falun men där bakom tog Oskar Svensson andraplatsen.
– Det var verkligen en dröm att få en sådan här dag på hemmaplan. Det betyder jättemycket, sa Oskar till SVT efter andraplatsen.

Oskar Svensson åkte starkt hela dagen. Efter tolfte tid i prologen vann han kvarten före italienaren Pellegrino och var sedan tvåa bakom Kläbo i semin.

I finalen så kom han genom hästskon in på upploppet precis bakom norrmännen Kläbo och Erik Valnes. När Valnes föll på eget grepp var vägen fram mot andraplatsen öppen. Mot Kläbo fanns inget att göra den här dagen.

– Jag hade funderat på att göra något liknande som i semifinalen även i finalen men Ustiugov körde ju på extremt hårt från början. Det var körning hela vägen. Taktiken gav sig själv, det var bara att försöka hamna tvåa, tre, fyra utför sista backen och det lyckades jag med. Jag är väldigt nöjd med hur loppet blev, berättade Oskar för SVT.

Både självförtroende och form är nu på plats för Svensson.

– Kroppen fungerar på ett helt annat sätt än tidigare. Jag orkar göra de taktiska dragen som jag tidigare tänkt jag ska göra men då inte orkat. Just nu så gör jag det. Det är väldigt kul att åka skidor då, sa Oskar.

– Det var jättekul att visa att Val di Fiemme inte var någon engångshändelse. Att jag kan åka bra även när norskarna är med, fortsatte Falun Borlänge-åkaren.

Johan Häggström tog sig vidare till semifinal på tid och tog en tiondeplats. Häggström såg först ut att bli diskad för obstruktion i semifinalen men juryn ändrade sig till att det var en så kallad ”race incident” och han fick behålla sin tiondeplats.

Fem svenskar till tog sig vidare från kvalet och Viktor Thorn var så bra som femma i kvalet i sin comeback  världscupen och slutade 21:a. Alfred Buskqvist, IK Stern, fick hoppa in som reserv för Calle Halfvarsson och blev 25:a. Erik Silfver i IFK Umeå-dressen blev 26:a, klubbkompisen Marcus Grate 27:a och Borås SK:s Karl-Johan Westberg 29:a.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...