Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson direkt efter starten på Marcialonga i söndags. Loppet avgjorde han på upploppet när han spurtade förbi Tord Asle Gjerdalen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emil Persson direkt efter starten på Marcialonga i söndags. Loppet avgjorde han på upploppet när han spurtade förbi Tord Asle Gjerdalen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Persson efter segern på Marcialonga: ”Det är riktigt stort”

Emil Persson tog sin tredje seger i Visma Ski Classics när han vann Marcialonga i söndags.
Att vinna det första av de fyra Grand Classics-loppen är förstås höjdpunkten så här långt i karriären för den 25-årige Östersundskillen.
– Det är riktigt stort! Det har märkts mycket efter loppet med alla som hört av sig och gratulerat mig, säger Persson.

I fjol var Emil Persson en uppstickare i Visma Ski Classics med sina segrar i prologen i Livigno och på Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld. Att nu vinna Marcialonga, som den första svenska herrsegraren sedan Jerry Ahrlin vann 2011, är förstås något ännu större.

Vi tog ett snack med Emil när han var på väg hem till Sverige och Östersund efter triumfen i Italien.

Nu är det du och Lina Korsgren som har chansen på en Grand Slam. Hur går tankarna där?
– Jag får ta ett lopp i taget. Det är kul med Grand Classics, det märks att intresset har varit stort med all uppmärksamhet kring det från media, säger Emil.

Hur upplevde du inledningen på loppet?
– Det var ganska mycket hets de första kilometerna, som det är på alla lopp. Efter en stund så inser man att det kostar för mycket och slappnar av lite. Sedan blev det lite körning mot sprinten i Canazei innan det lugnade sig igen. Sedan gick det lugnt ner mot Moena igen.

– Sedan var det lite hets inför sprinten i Predazzo också. Jag ville ta några poäng men inte gå all in.

Flera åkare råkade ut för incidenter i loppet. Till exempel Morten Eide Pedersen, Team Nordic Athlete och Max Novak, Team Ramudden, som båda ramlade och tappade varsin skida. Pedersen bröt också en stav. Emil klarade sig dock undan olyckor på vägen.

På Marcialonga är det viktigt att ha en position långt fram i klungan när man kommer till Molina och bropassagen med sex kilometer kvar.

– Ja, ligger man runt 20:e man där så blir det många sekunder upp till åkarna längst fram när det stoppar ut sig, säger Persson.

Sedan är det än viktigare att vara blad de främsta när den smala bron och tunneln ska passeras innan Cascata-klättringen upp till målet i Cavalese börjar. Med runt 300 meter kvar till bron så gick Persson ut i vänsterspåret och avancerade upp till tredje plats innan bropassagen bakom Petter Eliassen, Team Ragde Eiendom och Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway och med Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, i ryggen.

– Eliassen körde hårt i de första serpentinerna och då var det tufft. När det sedan blev lite rakare kunde jag hitta ett bra flyt och gå med rätt billigt. Det kändes bra när vi var vi fyra och jag märkte att Oskar (Kardin) började slita där bakom. Jag vet ju att jag har bättre tillslag på slutet än Gjerdalen och Eliassen.

Vad tänkte du när Vokuev plötsligt dök upp med 500 meter kvar?
– Jag blev ganska paff! Järnberg (teamchefen Anton) hade ju ropat att det bara var vi fyra. Men jag var på tårna och tätade direkt. Han blev ganska stum när han sedan saxade i en knix och jag lätt kunde staka bakom.

På de sista 200 meterna handlade det dock om Gjerdalen och Persson och då kände Emil att han hade övertag med sin starka finish.

– Jag gav det jag hade och gick in framför Tord och fick någon meter direkt. Då kände jag att det var klart.

Vad sa Gjerdalen till dig efter målgång?
– Han berömde mig och sa att han fått ut vad han hade för dagen.

Vad betyder det att ha vunnit en sådan klassiker som Marcialonga?
– Det är riktigt stort! Det har märkts mycket efter loppet med alla som hört av sig.

Gick skidorna bra hela loppet?
– Jag kände tidigt att skidorna gick lätt i nysnön i början. Jag visste också av våra tester att de skulle fungera bra på slutet av loppet.

Tillsammans med teamchefen Anton Järnberg lägger nu Emil planen för de kommande veckorna inför Jizerska 50 den 14 februari.

– Först ska jag landa lite i det här och sedan samla energi för resten av säsongen, säger Persson.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...