Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I vinter blir det möjligt att viga sig efter målgång i Vasaåket. FOTO: Vasaloppet.

I vinter blir det möjligt att viga sig efter målgång i Vasaåket. FOTO: Vasaloppet.

Ski in-vigslarna är tillbaka till Vasaåket

Sedan premiären 2019 har 38 par vigts efter att ha åkt skidor, cyklat eller sprungit i mål under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka.
Även i vinter erbjuder Svenska Kyrkan i Mora giftassugna skidåkare att viga sig direkt efter målgång i Vasaåket 2021. I år sker ski in-vigslarna utomhus i Zorngårdens trädgård.

­– Vi lever i en underlig tillvaro men det finns också glädjeämnen och ljuspunkter att ta vara på. Och kärleken övervinner allt. Vi har redan fått förfrågningar från par som önskar gifta sig efter Vasaåket i vinter och vi ser enormt mycket fram emot att ta emot dem och hålla ski in-vigslar även i år, på ett anpassat sätt, säger Karolina Pernling, präst i Svenska Kyrkan i Mora.

Vasaloppsvintern i år ser annorlunda ut men segrare ska koras i både Tjejvasan och Vasaloppet samtidigt som alla andra – med flera försiktighetsåtgärder – erbjuds att genomföra Vasaåket 10, 30, 45 eller 90 km på plats i Vasaloppsarenan under tre veckor, från 12 februari till 7 mars. En sak som dock är sig lik är Svenska Kyrkans erbjudande om giftermål efter att en i det giftassugna paret, eller båda, har åkt skidor i fäders spår.

I vinter är Vasaåkets mål beläget utanför Zornmuseet, strax efter den så kallade Auklandbron, och ski in-vigslarna kommer att äga rum i Zornsgårdens trädgård under helgerna, 13–14 februari, 20–21 februari, 27–28 februari och 6–7 mars. På plats väntar en präst, lysande marschaller, fårskinnsklädda sittplatser och stämningsfull musik på de lyckliga tu.

– Ski in-vigslarna brukar bli väldigt stämningsfulla och vackra. Kärleksfulla och samtidigt enkla. Har man bestämt sig för att åka Vasaåket kan det vara fint att ta tillfället i akt och ställa till med bröllop när man gått i mål, säger Karolina Pernling.

En ski in-vigsel kräver få förberedelser. Som par behöver ni en hindersprövning från Skatteverket, legitimation och eventuella ringar. Efter målgången är det en kort promenad till den vackert dekorerade platsen där vigselakten äger rum. I år finns ett maxgräns på antalet gäster, sex stycken. Alla iblandade håller avstånd och spritar händerna. Det går också att få munskydd om det finns önskemål om detta.

– Året som gått har varit annorlunda, vi har haft flera avbokade bröllop men även par som passat på att gifta sig och ha mindre tillställningar. Några har också gift sig men planerar att ha festen senare. Mycket är föränderligt men kärleken består. Varmt välkomna att fira både er målgång i Vasaåket och giftermål hos oss, säger Karolina Pernling.

Vill du också säga ”ja” till din älskade efter att ha åkt skidor i fäders spår i Vasaåket i vinter? Gör så här:
Fria till din partner och få ett ”JA”
Beställ hindersprövning från Skatteverket i god tid
Fyll i vigselanmälan här: Anmälan till vigsel vid Vasaåket - Svenska kyrkan i Mora
Gå i mål i Vasaåket 2021 och gå genom Zorngårdens trädgård till vigselplatsen
Säg ”JA” en gång till

Under Vasaåket 2021 arrangeras ski in-vigslar under alla fyra helgerna:
13–14 februari (missa inte alla hjärtans dag 14 februari)
20–21 februari
27–28 februari
6–7 mars

Läs mer och anmäl er här: Ski-in vigsel i Mora - Svenska kyrkan i Mora

Senaste nyheterna

Emma Ribom, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför tremilen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Optimistisk svensk kvartett inför VM-tremilen

Sverige kommer till start med en stark kvartett på VM-tremilen i morgon: Frida Karlsson och Ebba Andersson som klara medaljkandidater. Charlotte Kalla och Emma Ribom är åkare för placeringar högt upp ...