Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stephan Wilson åkte Vasaloppet första gången 2016. Nu inspirerar han andra att åka skidor. FOTO: Vasaloppet.

Stephan Wilson åkte Vasaloppet första gången 2016. Nu inspirerar han andra att åka skidor. FOTO: Vasaloppet.

Stephan Wilson Vasaloppets högtidstalare 2021

Ingenting blir som vanligt i år, men en tradition som startade för 99 år sedan upprätthålls ändå. Det handlar om Vasaloppets högtidsfest, som i år genomförs helt utan publik och istället direktsänds digitalt i Vasaloppets egen playtjänst Vasaloppet.TV.
Evenemanget äger rum i Mora kyrka fredagen den 5 mars, två dagar innan Vasaloppet. Årets högtidstalare är nu utsedd och det blir den populäre tv-profilen och träningsinspiratören Stephan Wilson.
– Det blir premiär för mig i folkdräkt”, säger Wilson.

Även invigningsceremonin i Älvdalens kyrka fredagen den 26 februari sänds endast i Vasaloppet.TV.

Istället för Vasaloppets vintervecka 2021 arrangeras Tjejvasan och Vasaloppet enbart som elittävlingar, medan övriga skidåkare erbjuds att med flera försiktighetsåtgärder åka Vasaåket – i Vasaloppsarenan eller hemma – där man kan välja på distanserna 10, 30, 45 eller 90 kilometer. Genomför man Vasaåket på plats i Vasaloppsarenan kan man även räkna in det i Vasaloppstrippeln eller i En Svensk Klassiker.

Vasaloppets högtidsfest har genomförts varje år som Vasaloppet har avgjorts, alltså sedan 1922. Vid festen kröns kranskullan, som i år heter Emelie Brudin. Högtidstalare blir tv-profilen och träningsinpiratören Stephan Wilson, som 2016 åkte Vasaloppet för första gången i tv-serien ”Stephan på glid”. Därefter har han även varit programledare för tv-serien ”Min Klassiker”.

Stephan Wilson har vunnit i Kristallengalan, blivit nominerad till Internationella sportfilmfestivalen i Milano, vunnit Aftonbladets tevepris och blivit nominerad till Nordiska barn-tv festivalen i Ebeltoft.

Stephan, varför ser du fram emot talet?
– För mig är det en stor ära! Vasaloppet är en del av vår moderna historia och det känns högtidligt på något sätt. Ett sorts erkännande att jag gjort avtryck ute i stugorna. Dessutom får jag en bra anledning att ta på mig en folkdräkt. Det blir premiär!

Vad betyder Vasaloppet för dig?
– Första gången jag skidade, vurpade, stapplade, kröp etcetera från Sälen till Mora upptäckte jag sidor hos mig själv som jag inte trodde fanns där. Numera har det blivit en tradition! Från att tidigare ha känt ångest när vintern gjort sitt antågande så känner jag idag samma glädje som mina barn. Att åka längdskidor med Vasaloppet i sikte är inte bara en fantastiskt utvecklande utmaning – det är också den bästa sortens mål för ens träning. Numera är förrådet fyllt med skidor och alla i familjen har en uppsättning.

Sändningstider i Vasaloppet.TV
Fredag 26 februari kl 18.00 Invigningsceremoni
Invigningstal, kröning av årets kransmas Gustaf Berglund och musik med Stefan Nykvist.

Fredag 5 mars kl 18.00 Högtidsfest
Högtidstal av Stephan Wilson, kröning av årets kranskulla Emelie Brudin och musikunderhållning.

www.vasaloppet.tv

Senaste nyheterna

Kan Ebba Andersson ta sig förbi Jessie Diggins i distanscupen när världscupen avslutas i Schweiz till helgen? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges trupp till världscupavslutningen i Schweiz

Världscupen avslutas i Sankt Moritz/Engadin, Schweiz, kommande helg. Beslutet att åka kom efter avresa till VM så den svenska truppen kommer att bestå av de VM-uttagna aktiva som tävlat i Oberstdorf d...
pod_bild_vl21

Podcast om Vasaloppet

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras Vasaloppet av Teemu Virtanen tillsammans med gästen Oskar Svärd. Trefaldige Vasaloppsvinnaren Svärd som i år var Visma Ski ...
Sebastian föll tillbaka till tolfte plats på jaktstarten i Nove Mesto. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Samuelsson tolva efter fyra bom

Sebastian Samuelsson gick ut som tvåa på söndagens jaktstart i Nove Mesto men efter en bom i varje skjutning slutade han tolva dryga minuten efter segraren Tarjej Bö som vann åtta sekunder före broder...