Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja Dahlqvist spurtar till sin första världscupseger före Johanna Hagström. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist spurtar till sin första världscupseger före Johanna Hagström. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Första världscupsegern för Dahlqvist – Hagström tvåa på hemmaplan

De svenska tjejerna dominerade stort på världscupsprinten i Ulricehamn. I finalen var Maja Dahlqvist starkast och spurtade till seger före hemmaåkaren Johanna Hagström.
Det var Dahlqvist första världcupseger och personbästa för Hagström.
– När man varit tvåa så många gånger så har man chansen att vinna också. Jag har varit sugen på seger länge, sa Dahlqvist till SVT Sport.

Maja Dahlqvist har många pallplatser i världscupen och är obesegrad i sprintstafett men den första individuella segern har hon fått vänta på. Förra helgen på den riktiga hemmaplanen i Falun föll hon i prologen men idag kom revanschen i Ulricehamn istället.

– Jag är tom på ord… det känns bra, sa en känslosam Dahlqvist efter segern.

– Det är så många som är glad för att jag vunnit, fortsatte hon.

Tävlingsdagen beskrev Maja så här:
– Jag blir mer och mer bestämt för varje heat. Jag blir bättre och bättre. I finalen hade jag bara bestämt mig. På sista halvan var det bara att köra och jag tycker jag fick de positioner jag ville. Jag såg bara segern.

– Det känns riktigt bra att ha den här sprinten som den sista inför VM.

Johanna Hagström lär ha säkrat en VM-biljett efter andraplatsen idag. Johanna vann prologen både idag och i Falun, där hon blev fyra i finalen.

– Wow! I Ulricehamn på hemmaplan. Jag har ju tränat här i fyra år när jag gick på gymnasiet, kan de här banorna. Jag blir så stolt att de fixar det här arrangemanget här. Det är sådan stämning fast det inte är någon publik så gör arrangören ett toppenjobb. Det gav mig jättemycket energi idag. Det var så kul, sa Hagström till SVT Sport.

Angående VM-plats sa Hagström så här:
– Jag hoppas att jag stärkt mina aktier mycket. Även fast det var en fristilsprint idag så visade jag vilken kapacitet jag har. Jag hoppas de ser det och tur ut mig.

Hanna Falk åkte starkt hela dagen med andra tid i prologen och var sedan med hela vägen i finalen där hon blev fyra precis bakom Jessie Diggins. Detta trots ryggproblem efter tävlingarna i Falun.

– Det sliter mycket för mig att tävla, så jag är så himla glad att jag får uppleva den här dagen. Jag är väl ändå en glad fyra, om man kan vara det. Det var långt över förväntan, sa en känslosam Falk i intervju med SVT.

Hanna Falk och Maja Dahlqvist efter finalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.Hanna Falk och Maja Dahlqvist efter finalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Jonna Sundling hade mycket otur den här dagen men visade att formen verkligen finns där. I semifinalen satte hon sig på ändan men kom upp på benen otroligt snabbt och spurtade in som tvåa bakom Maja Dahlqvist. I finalen gjorde hon en piruett strax efter start och knäckte en stav. Med reservstav jobbade hon sig tillbaka men kunde inte vara med och spurta om de främsta platserna och slutade sexa.

För huvudfavoriten Linn Svahn slutade dagen med fall i kvartsfinalen där hon olyckligt hakade i en skida och föll rakt i backen.

– Jag kraschade, och då var det liksom kört. Det är så himla onödigt och jag blir så irriterad att jag ens kan hamna i en sån situation som möjliggör en krasch. Jag mår som jag förtjänar och är riktigt förbannad på mig själv. Så nu ska jag gå härifrån och pina mig själv, sa Svahn till SVT Sport.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...