Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På rygg efter mållinjen förstår Oskar Svensson att han tagit sin andra världscupseger. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

På rygg efter mållinjen förstår Oskar Svensson att han tagit sin andra världscupseger. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Svensson överraskade sig själv med seger i Ulricehamn

Oskar Svensson hade inte så höga förhoppningar på sig själv inför världscupsprinten i Ulricehamn.
Väl i final trodde han att det var kört halvvägs. Trots det kom han med hög fart in på upploppet och spurtade hem sina andra världscupeseger och fixade en dubbel för både Sverige och Falun Borlänge SK i Ulricehamn.
– Det känns helt sjukt. Jag hade inga jättehöga förhoppningar idag, sa Oskar Svensson till SVT Sport.

Oskar Svensson var 17:e man i prologen och sedan trea i första kvarten, bakom Ustiugov och Chanavat, och gick till semifinal som bästa lucky loser. I semifinalen såg han än starkare ut när han gick vidare till final som tvåa precis bakom italienaren Pellegrino.

Väl i final hade varken Oskar själv eller så många andra tro på att han skulle slåss om segern. Falun Borlänge-åkaren är ju normalt snäppet vassare i klassisk stil, det som väntar på VM. Sergey Ustiugovs stenhårda öppning på finalen höll också på att knäcka Svensson men han klarade att hänga med och var sedan starkast på upploppet.

– Det kom som en chock! Jag trodde det var kört i finalen, jag var ju på väg att släppa. Jag vet inte men jag fick nya krafter när vi närmade oss mål och därifrån går allt perfekt, berättade Svensson för SVT.

– Jag var helt slut på toppen. Dom körde så otroligt fort men sen tror jag dom stumnade lite när vi kom ner mot stadion och då fick jag nya krafter på något sätt. In i kurvorna på stadion var det många som gick i samma linje, på yttern. Jag och Gleb (Retivykh) gick på innern istället och fick bra postioner in mot upploppet, fortsatte Svensson.

På upploppet gick han längst till höger och kom med mycket bra fart och tryck i åkningen.

– Väl där kände jag mig otroligt stark. Jag orkade verkligen köra på men jag förstod inte att jag var först. Det var först efter målgång jag insåg det.

Att karriärens andra världscupseger skulle komma idag i Ulricehamn hade han inte räknat med.

– Det känns helt sjukt. Jag hade inga jättehöga förhoppningar. Jag var ganska glad att gå vidare i prologen, sa Oskar med ett skratt när han intervjuades av SVT.

– Jag har ju inte kört så mycket skejtsprint och det är en svår bana här. Det är mycket som måste gå rätt för att man ska vinna. Sjukt kul att det gjorde det.

Det är inte varje dag åkare från samma klubb vinner i världscupen. Idag hände det för Falun Borlänge-åkarna Maja Dahlqvist och Oskar Svensson. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.Det är inte varje dag åkare från samma klubb vinner i världscupen. Idag hände det för Falun Borlänge-åkarna Maja Dahlqvist och Oskar Svensson. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Formen Oskar visat från Tour de Ski och framåt förklarar han så här:
– Jag åker med en helt annan känsla nu. Tidigare år har jag varit helt slut när jag stod på start efter att ha gått vidare från en kvartsfinal. Nu känner jag mig pigg och är sugen på att köra. Det är väldigt kul att tävla nu. Jag har fått betalt för nerlagd träning under lång tid, det handlar inte om några stora skillander i träningen.

– Det känns som allt fallit på plats nu.

Bland övriga svenskar som klarade kvalet så blev Marcus Grate (femma i kvalet) utslagen i första semifinalen. Grate var bra med men det var trångt och svårt att avancera och i sista kurvan fastnade han bakom tjecken Novak. Grate slutade tolva. Hans klubbkompis i IFK Umeå, Erik Silfver, var 30:e man i prologen och åkte sedan in som fyra i sin kvart och slutade på 20:e plats.

För Johan Häggström slutade dagen snöpligt då han startade 30 sekunder före tidigt i prologen med startnummer 1. Det gav honom 15 sekunders tillägg och dagen var förstörd. Känns dock lite knepigt att inte en funktionär hade koll vid starten.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...