Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rikard Grip, Roland Larsson, Birgitta Bergvall-Kåreborn, Joakim Abrahamsson, Peter Reinebo, Rikard Larsson och Tomas Mårtensson är alla inblandade i samarbetet mellan Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Luleå tekniska universitet. FOTO: Simon Elias

Rikard Grip, Roland Larsson, Birgitta Bergvall-Kåreborn, Joakim Abrahamsson, Peter Reinebo, Rikard Larsson och Tomas Mårtensson är alla inblandade i samarbetet mellan Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Luleå tekniska universitet. FOTO: Simon Eliasson.

Nytt skid- och snölabb ska ge Sverige fler medaljer

Luleå tekniska universitet och Sveriges Olympiska Kommitté inleder ett samarbete om teknikforskning för prestationsutveckling inom idrott.
– I ett första steg skapar vi ett nytt innovativt och dynamiskt skid- och snölabb för att få fram världens snabbaste skidor, säger professor H-C Holmberg, SOK:s forsknings- och utvecklingschef som nu knyts till Luleå tekniska universitet.

Samarbetet mellan Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Luleå tekniska universitet har stor potential med en unik kombination av högkvalitativ forskning om snö, material och friktion samt praktisk tillämpning i samma satsning.

– Unik kunskap inom tribologi gör det möjligt att mycket bättre förstå hur friktionen ska minimeras, säger H-C Holmberg.

Det nya samarbetet har tre huvudområden: prestationsteknologi, prestationsanalys och materialoptimering. Inriktningen är att använda ny teknikforskning för idrott, både individuella idrotter och lagidrotter.

– Den första delen av satsningen omfattar skidteknologi, ökad kunskap och utveckling av skida, belag, struktur och valla – men också kopplingen mellan teknik och prestation. Exempelvis kan mätningar med sensorer öka kunskapen om hur en skidåkare kan prestera maximalt beroende på förhållanden och utrustning, säger Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Landslagens vallateam
Skid- och snölabbet omfattar också en ny mätplats för den praktiska tillämpningen och en ny verkstad för valla och slipning av skidor på Lindbäcksstadion i Piteå. Förre vallaren i längdskidlandslaget, Rikard Larsson, blir ny chef för den praktiska verksamheten. Vallateamen för landslagen i skidskytte och längdskidor är med i satsningen och får tillgång till anläggningen.

– SOK:s och Luleå tekniska universitets satsning på teknologi och skidor är oerhört positiv, vi är mycket starka på material redan i dag men till framtida VM och OS ska vi vara bäst, säger Rikard Grip, generalsekreterare för Skidskytteförbundet.

Längdchefen Daniel Fåhraeus hoppas att forskningssatsningen ska bidra till nya, hållbara lösningar som hjälper Sverige att förbli en av världens främsta längdskidnationer.

– Vi ser mycket positivt på det samarbete som Luleå tekniska universitet och SOK nu startar. Utvecklingen både inom material och träning går fort och denna satsning är viktig för att Sverige ska kunna ligga i framkant och fortsatt kunna driva längdskidåkningen framåt i dagens knivskarpa konkurrens, säger han.

"Starka forskningsgrupper"
Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn säger att hon är mycket glad och stolt över det nya samarbetet med SOK:

– Att vara med och stärka den idrottsvetenskapliga forskningen och idrotternas arbete med prestationsutveckling är intressant och spännande. Vi har starka forskningsgrupper inom materialvetenskap, tribologi, fysioterapi och artificiell intelligens, som utgör grunden för de nya tvärvetenskapliga områden vi nu utvecklar tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Utöver forskning och utveckling omfattar det nya samarbetet också studentrekrytering och utveckling av nya former för utbildning och lärande. Luleå tekniska universitet är sedan 2020 utsett av Riksidrottsförbundet till elitidrottsvänligt lärosäte, och gör under ledning av förre förbundskaptenen för längdskidlandslaget, Joakim Abrahamsson, en särskild satsning på längdskidor, skidorientering och skidskytte.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...