Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det är bäddat för fina förhållanden till Årefjällsloppet som avgörs den 27 mars. Så här såg det ut längs den 100 kilometer långa banan häromdagen. FOTO: Årefjällsloppet.

Det är bäddat för fina förhållanden till Årefjällsloppet som avgörs den 27 mars. Så här såg det ut längs den 100 kilometer långa banan häromdagen. FOTO: Årefjällsloppet.

Bäddat för Årefjällsloppet - med Jämtlandsåkare i toppen på Visma Ski Classics

Med knappa två månader kvar till Årefjällsloppet 100 kilometer så är förutsättningarna de bästa möjliga. Snön ligger djup och fin och väntar på åkarna som ska kämpa i 100 kilometer den 27 mars.
Årefjällsloppet 10.0 är vinterns sjunde deltävling i Visma Ski Classics och efter tre deltävlingar domineras långloppscupen av åkare från eller boende i Jämtland. I damklassen leder Åreboende Lina Korsgren och herrklassen toppas av Optands-sonen Emil Persson.
– Jag ser verkligen fram emot att tävla på hemmaplan, säger Lina Korsgren, Team Ramudden.

Årefjällsloppet 10.0 är ett spännande tillskott i Visma Ski Classics. Loppet avgörs lördagen den 27 mars med start och mål i Vålådalen. Den nya bansträckningen passerar bland annat Ottsjö, Ripkalhöjden och Edsåsdalen innan banan vänder tillbaka mot Vålådalen.

Loppet är den längsta deltävlingen i Visma Ski Classics historia. Längre lopp och åktider är något som flera av toppåkarna i touren önskat sig och nu får de Årefjällsloppet.

Lina Korsgren ser fram emot att få tävla på hemmaplan och ser också fördelar med att ha tränat så mycket på delar av banan.

– Jag tränade otroligt mycket i området i våras. Jag känner att det är en trygghet och en fördel inför loppet, säger Lina.

Vad blir den största utmaningen med att tävla på tio mil?
– Jag tror det handlar mycket om det mentala. Man kommer att ha flera svackor på en så långt lopp. Vi har pratat om det och beroende på vilket före det blir nog segertiden någonstans mellan fem och sex timmar, säger Lina.

Banchef för Årefjällsloppet är Latti Östlund och han har precis i dagarna åkt igenom hela bansträckningen med pistmaskin.

– Som det är nu är det perfekt. Man kan inte sia om vädret i slutet på mars nu men vi har en perfekt grund att stå på, säger Latti som ser framför sig en mycket spännande tävling.

– Det blir intressant att se vilken taktik olika åkare och team kommer använda sig av. Kommer de orka staka hela banan och det blir tungåkta förhållanden. Kanske kommer någon med fästvalla att överraska. Det blir fler faktorer som spelar in än under Vasaloppet, menar Latti.

Efter tre deltävlingar av Visma Ski Classics så är det anmärkningsvärt hur mycket Jämtland det är i toppen på totalställningen.

I damklassen toppar Lina Korsgren efter segern på Marcialonga och på tredje och fjärde plats hittar vi hennes teamkompisar i Team Ramudden, i Östersund boende Ida Dahl och Jenny Larsson. Ytterligare två Östersundsbor är topp tio i damklassen. Elin Mohlin, Lager 157 Ski Team, är femma och Sofie Elebro, som representerar norska Team Parkettpartner Sjusjøen, är åtta.

På herrsidan leder Emil Persson, Lager 157 Ski Team, före Oskar Kardin, i norska Team Ragde Eiendom, också han från Optand. Offerdals Max Novak som åker för Team Ramudden är åtta i totalställningen.

På grund av rådande restriktioner under Corona-pandemin har Årefjällsloppet tvingats ställa in sina motionsklasser. Däremot erbjuds Årefjällen Öppet fjäll där motionären har en möjlighet att köpa ett spårkort till arenan för att åka sträckningen mellan Edsåsdalen och Vålådalen eller Trillevallen och Vålådalen. Den 26 mars och den 28 mars kommer fjället att vara öppet med pistade spår och en väl skyltad sträcka på 45 eller 25 kilometer i de Södra Årefjällens vackra fjällvärld.

Du läser mer om Årefjällsloppet här.

Senaste nyheterna

Erik Blomgren spurtar mot silver för Sverige på sprintstafetten vid VM i skidorientering i Estland. Guldet gick till det ryska laget där IFK Moras Andrey Lamov avslutade.  FOTO: Donatas Lazauskas.

VM-silver till Larsen och Blomgren

Sverige avslutar skidorienterings-VM i Estland med flaggan i topp. Lisa Larsen och Erik Blomgren åkte hem silvret i söndagens sprintstafett efter en rafflande avslutning, bara en sekund från guldet. ...
Johannes Hösflot Kläbo var omutlig på sista sträckan vid sprintstafetten och förde Norge till guld Här möts han av lagkompisen Erik Valnes. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Resultat VM sprintstafett herrar Oberstdorf

Norge vann herrarnas sprintstafett vid VM i Oberstdorf. Silver till Finland före det ryska laget som tappade från första till tredje plats på sista varvet. Sverige slutade sexa.