Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren gör comeback i Visma Ski Classics på söndag efter att hon förfrös fötterna på Engadin La Diagonela för en månad sedan. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Britta Johansson Norgren gör comeback i Visma Ski Classics på söndag efter att hon förfrös fötterna på Engadin La Diagonela för en månad sedan. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Britta Johansson Norgren är redo för comeback

Det har nu gått en månad sedan Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, så olyckligt förfrös fötterna på Engadin La Diagonela i Schweiz den 16 januari.
Nu är dock Britta redo för comeback. På söndag står hon på startlinjen när Jizerska 50 avgörs.
– Formen är bra! Jag känner att jag ska kunna vara med och kriga i toppen på söndag, säger Britta.

Britta Johansson Norgren har vunnit totalen i Visma Ski Classics de fem senaste åren. I vinter var nya Grand Classics ett stort mål men eftersom hon inte var redo för comeback till Marcialonga för två veckor sedan så är det målet borta ur bilden.

Nu har hon siktet inställt på Vasaloppet den 7 mars men redan på söndag så tänker hon vara med och kriga i toppen på Jizerska 50. Ett lopp och vann i fjol och även 2016 och 2018.

Efter förfrysningen på Engadin La Diagonela för snart en månad sedan blev det först en tid i stillhet för Britta. Det var först måndagen den 1 februari hon stod Britta på skidor igen för första gången.

– Veckan innan hade jag dock varit igång och tränat inomhus med SkiErg och styrketräning, berättar Britta.

Rehabiliteringen har gått bättre och snabbare än vad hon kunnat förvänta sig.

– Det har gått väldigt bra. Fötterna har hela tiden läkt, till och med lite bättre än väntat, berättar Britta och fortsätter;

– Det har dock varit tufft för kroppen. Man har känt att det är en läkningsprocess och det har gått lite upp och ner. Jag kanske har reagerat lite hårdare på träning än vad jag förväntat mig ibland. Jag har dock hela tiden tagit steg framåt och det har känts bättre och bättre.

– Sista veckan har det känts väldigt bra. Jag har inte kört någon fart ute än, det har jag gjort inomhus men då har det varit bra. Där har jag ju också bra koll på vad jag gjort på SkiErg och på band tidigare.

Så vad du kan bedöma formen utifrån hårda pass på SkiErg så är den bra?
– Formen är bra! Nu har jag ju tränat lite hårdare med tanke på Vasaloppet och är lite belastad så där, men formen är där. Jag känner att jag ska kunna vara med och kriga i toppen i helgen. Det är förstås en sak att göra något på träning jämfört med fem mil på tävling. Jag är ganska spänd på hur kroppen kommer att reagera.

Anpassar du något med dina skidskor med tanke på din förfrysning?
– På träning hittills har jag åkt med min mans pjäxor i storlek 45 och haft både värmesockor och raggsockor i. Nu kan jag få på mig pjäxor som är bara ett nummer större än mina tidigare. Jag kommer stå på startlinjen med lite större pjäxor och skoöverdrag för att inte riskera att frysa någonting men det är inte något som ska behöva påverka prestationen något.

Hur kul ska det bli att kunna tävla igen?
– Jag är väldigt förväntansfull. Nu har det gått fyra veckor och det känns jättekul att jag kan vara med. För mig känns det som säsongen startar på nytt och jag är lite extra nervös och inte vet hur jag kommer stå mig mot de andra.

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...
Frida Karlsson under måndagens uppladdning inför tisdagens 10 kilometer skejt vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges åkare till VM:s fristilslopp

På måndagseftermiddagen presenterades vilka svenska åkare som åker 10 respektive 15 kilometer fri stil vid VM i Obertstdorf. På tisdagens 10 kilometer åker: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte K...