Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Calle Halfvarsson hoppas kroppen ska hinna vakna till liv när det är dags för VM i Oberstdorf. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson hoppas kroppen ska hinna vakna till liv när det är dags för VM i Oberstdorf. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson litar på Gunde Svans råd inför VM

Med endast lugn träning fram till VM i Oberstdorf hoppas Calle Halfvarsson att energin ska komma tillbaka i kroppen.
Det var Gunde Svan som uppmanade Calle att göra ett test för att se vad som var felet med att han inte fick återhämtning under loppen. Det visade sig att Calle bränt ut musklerna med för mycket mjölksyra på träningspassen.
– Jag hade satt alla mina långsamma muskelfibrer på semester och nu måste jag få tillbaka dem igen, berättar Calle Halfvarsson för Längd.se.

Den svenska VM-truppen laddar upp inför VM i Oberstdorf i Saxnäs i Västerbotten. Det handlar mest om individuella upplägg för de olika åkarna beroende på status och när man ska åka sitt första VM-lopp. Även om det blir många lugna pass för att samla energi så blir det förstås också några tuffare pass för att vässa formen ytterligare.

Så ser det dock inte ut för Calle Halfvarsson. För den 31-årige Sågmyrasonen så står endast långa och lugna pass på träningsschemat. Detta efter råd från Gunde Svan.

Efter de världscuplopp Calle åkt i vinter har han sagt att han inte har haft energi i kroppen och att han inte fått återhämtning i utförsbackarna.

Vi tog ett snack med Calle mellan träningspassen i Saxnäs för att kolla om formen och energin är på väg tillbaka med VM i Obertsdorf bakom hörnet.

Är energin på väg tillbaka i kroppen Calle?
– Det är så svårt att säga. Jag kör bara lugna pass. Jag har gjort så sedan ett test jag gjorde i Falun efter världscupen där. Ibland känns det jättebra och ibland går det tyngre. I går hade jag en tyngre dag, men det var väldigt kärvt före och det var en långt pass. Det går väldigt mycket upp och ner men jag tror på det här nu, även om tiden kanske inte riktigt finns där med VM så nära, berättar Halfvarsson och fortsätter;

– På något mirakulöst sätt kanske jag kan vända på den här skutan.

Kommer du försöka köra några hårda träningspass eller blir det lugnt hela vägen fram till VM?
– Jag har satt alla mina långsamma muskelfibrer på semester och nu måste jag få tillbaka dem igen. Så nu gäller det att väcka dom och inte reta något annat, förklarar Halfvarsson.

Så det här sättet att förbereda dig på inför VM är den chansen du har och så får du hoppas på det bästa?
– Det är i princip så. Jag kan inte göra på något annat sätt. Jag kan inte fortsätta i det spåret jag var. Jag hade egentligen velat göra ett test direkt efter Tour de Ski men det fick jag tyvärr lite för mycket mothugg på då. I så fall hade jag haft några veckor till på mig men nu är det som det är. Bättre sent än aldrig, berättar Halfvarsson.

Testet Calle pratar om var ett maxtext på rullskidband på Livi (Lugnets Idrottsvetenskapliga Institution) i Falun.

– Vi ville se hur min återhämtning var. Det är något jag reagerat på de sista månaderna, att jag har inte känt igen min kropp när jag tävlat. Det har varit jättekonstigt. När jag åkt i en utförsbacke och jag kommit ner så har jag tänkt, ”hallå, fick jag inte tillbaka någon energi”. Så har det varit i varje lopp, berättar Halfvarsson och fortsätter;

– Testet visade att återhämtningen i musklerna var bedrövlig mot hur den varit som bäst. Det hängde inte ihop med mitt syreupptag och allting annat som visade väldigt bra värden.

När Calle berättade för testpersonalen på Livi hur han tränat så klarnade mycket.

– Det förstod när jag sa att jag kört väldigt tung styrka och mattat ut musklerna där, samtidigt som jag kört ganska tuff fart på skidorna. Jag har gått på med alldeles för mycket mjölksyra och bränt ut musklerna på det viset. Samtidigt har jag då satt de långsamma muskelfibrerna på semester.

– De sa åt mig att du har ju tränat som en bodybuilder eller tyngdlyftare. Då går det inte att prestera på skidor. Egentligen hade det behövts tio veckor med bara A1-träning, bara lugna pass. Nu får jag försöka lösa det på fyra-fem veckor istället.

Det var med den här bakgrunden Calle fick startförbud på SM i Borås.

Vem ligger bakom att du valt att göra de här förändringarna?
– Jag har ju pratat med Gunde och Marie Svan. Jag hade kontakt med dem direkt efter jag kom hem från touren. Då sa Gunde att jag måste få göra något test och se vad det är för fel. Det var han som drog igång de tankarna. Jag hade funderat i de banorna själv också men han pushade på det lite extra, även fast tränarna sa nej först.

Calle har ju förre landslagstränaren Mathias Nilsson och även cykelcoachen Mattias Reck som tränare.

– Efter touren har jag haft god kontakt med Gunde och även med de som gjorde testerna på Livi i Falun, berättar Halfvarsson.

Så dina tränare har fått stå tillbaka nu då?
– Ja lite, men jag har inget agg mot dom och det är de väl medvetna om. Jag beskyller ingen annan utan det här är ett eget ansvar, jag är ju 31 år. Jag borde ha borde sagt ifrån och varit tuffare i mina beslut tidigare. Jag borde vetat mer vad jag skulle gjort i träningen. Jag har gjort fel i träningen och det kan jag inte skylla någon annan för, menar Halfvarsson och lägger till;

– Nu går jag lite min egen väg och har Gunde som ett bollplank in mot VM.

Femmilen som avgörs söndagen den 7 mars är fortsatt Calles stora mål på VM i Oberstdorf.

– Femmilen går ju sist på VM så dit har jag mest tid. Jag hoppas verkligen att min kropp ska hinna vakna till liv till dess, säger Halfvarsson.

Senaste nyheterna

Emma Ribom, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför tremilen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Optimistisk svensk kvartett inför VM-tremilen

Sverige kommer till start med en stark kvartett på VM-tremilen i morgon: Frida Karlsson och Ebba Andersson som klara medaljkandidater. Charlotte Kalla och Emma Ribom är åkare för placeringar högt upp ...