Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson vann Jizerká 50 i söndags efter en suverän spurt och ser fram att åka i gul ledarväst även på Vasaloppet den 7 mars. FOTO: Jizerská 50/Tomáš Hejzlar.

Emil Persson vann Jizerká 50 i söndags efter en suverän spurt och ser fram att åka i gul ledarväst även på Vasaloppet den 7 mars. FOTO: Jizerská 50/Tomáš Hejzlar.

Emil Persson ser fram emot att starta Vasaloppet i den gula ledarvästen

Emil Persson, Lager 157 Ski Team, hade en förhoppning att få starta i Visma Ski Classics gula ledarväst på Vasaloppet. Efter sin suveräna spurt som förde honom till seger på Jizerká 50 i söndags så får han göra det och har fortsatt möjligheten till en Grand Slam.
– Det blir en härlig känsla att åka Vasaloppet i gult, säger Emil Persson.

När vi pratar med Emil Persson så har det gått några dagar sedan hans andra seger i rad. Persson har nu vunnit de två först Grand Classics-loppen under Visma Ski Classics säsong XI och snart börjar uppladdningen mot det tredje, Vasaloppet den 7 mars.

– Jag har fått besök här hemma i Östersund av ”Maccan” (teamkompisen Marcus Johansson som till vardags bor i Ulricehamn). Vi ska börja ladda upp mot Vasaloppet nu, berättar Persson.

Emil, ta oss tillbaka till loppet i söndags. Det såg ut som det var nära att du fick släppa tätklungan vid bergspriset efter drygt tre mil?
– Ja, jag fick släppa tio meter där men kunde ansluta. Tur att det inte blev mer för då hade det blivit svårt att komma tillbaka, berättar Persson.

Med några kraftiga stavtag samtidigt som åkarna framför slog av på takten lite under några sekunder kunde Emil ansluta till åkarna framför. Resten av loppet handlade det om Emil och det här gänget: Ermil Vokuev, Russian Winter Team, Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway, Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, Petter Eliassen, Team Ragde Eiendom och Maxim Vylegshanin, Russian Winter Team.

Även på den sista delen av banan där det går mycket utför mot målet var det nära att Emil fick ge sig några gånger

– Jag fick slita vid alla fartökningar som till exempel Kardin och Vokuev gjorde. Med en kilometer kvar försökte jag gå förbi Gjerdalen men kom bara upp jämsides och fick lägga mig bakom igen, berättar han.

Persson var dock förhoppningsfull in mot upploppet. Han hade känt efter starten att hans skidor gick lätt i det partiet och hur vass han är i spurten vet vi alla.

– Jag fick en grym ingång till upploppet och kunde bygga upp mycket fart. När jag kom upp jämsides med Gjerdalen hade jag högre fart än honom och kunde bara fortsätta, berättar Emil och får det att låta enkelt.

I sin uppladdning mot Vasaloppet väljer Emil att ta det lugnt med träningen den här veckan.

– Man kan säga att jag nollställer lite och ska sedan träna mer och mer fram mot Vasaloppet så kroppen kommer i rätt mood.

Ska Emil kunna vinna även Vasloppet och hålla hoppet om en Grand Slam levande även till Birkebeinerennet? Förra vintern var Emil 18:e på Vasaloppet och det är hans bästa placering i loppet.

– På Vasaloppet blir det än viktigare att ha starka lagkamrater för att lyckas eftersom det är ett så långt lopp. Vi är ju jämna inom laget på träning så jag tror nog mina lagkompisar kan höja sig några procent till dess. Det kommer att bli bra, avslutar Persson.

Senaste nyheterna

Kan Ebba Andersson ta sig förbi Jessie Diggins i distanscupen när världscupen avslutas i Schweiz till helgen? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges trupp till världscupavslutningen i Schweiz

Världscupen avslutas i Sankt Moritz/Engadin, Schweiz, kommande helg. Beslutet att åka kom efter avresa till VM så den svenska truppen kommer att bestå av de VM-uttagna aktiva som tävlat i Oberstdorf d...
pod_bild_vl21

Podcast om Vasaloppet

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras Vasaloppet av Teemu Virtanen tillsammans med gästen Oskar Svärd. Trefaldige Vasaloppsvinnaren Svärd som i år var Visma Ski ...
Sebastian föll tillbaka till tolfte plats på jaktstarten i Nove Mesto. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Samuelsson tolva efter fyra bom

Sebastian Samuelsson gick ut som tvåa på söndagens jaktstart i Nove Mesto men efter en bom i varje skjutning slutade han tolva dryga minuten efter segraren Tarjej Bö som vann åtta sekunder före broder...