Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren har dominerat Visma Ski Classics i vinter och laddar nu för Vasaloppet. Ska hon upprepa segern från i fjol? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren har dominerat Visma Ski Classics i vinter och laddar nu för Vasaloppet. Ska hon upprepa segern från i fjol? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Korsgren litar på sin uppladdning inför Vasaloppet

Efter sex veckor på resande fot med en andraplats och tre segrar är Lina Korsgren, Team Ramudden, sedan en vecka hemma i Åre och laddar om inför Vasaloppet.
Tillsammans med sina teamkompisar Ida Dahl och Jenny Larsson har hon helt dominerat inledningen på Visma Ski Classics säsong XI.
– Ingen har kunnat besegra oss hittills i vinter. Det är en ovan situation och det känns faktiskt lite overkligt, säger Lina Korsgren till Längd.se.

Efter att ha varit borta från hemmet i Åre i sex veckor så är nu Lina glad att vara på hemmaplan ett tag.

– Kroppen känns bra men man blir lite seg i huvudet av att resa. När man varit borta så här länge finns de en del saker att ta tag i när man kommer hem också. Det är skönt att landa lite innan uppladdningen mot Vasaloppet, säger Korsgren.

Vad gäller uppladdning mot Vasaloppet gör Lina som vanligt. Först träning på hemmaplan sedan ner till Mora och Tjejvasan på lördag, tillbaka några dagar till Åre innan det bär ner till Vasaloppsstarten i Sälen.

– Jag har samma rutin varje år. Det känns bra och ger trygghet.

Lina har en fantastisk svit på tävlingarna i Visma Ski Classics Pro tour. Sedan segern på Vasaloppet i fjol, som då avslutade säsong X, har hon nu placeringsrade 2,1,1 1 på starten av säsong XI. Det är bara hennes teamkompis Jenny Larsson som slagit henne då hon sensationellt vann Engadin La Diagonela.

I totalen av Visma Ski Classics leder Lina nu närmast före teamkompisen Ida Dahl och med Jenny Larsson som fyra.

– Ingen har kunnat besegra oss hittills i vinter. Det är en ovan situation och det känns faktiskt lite overkligt, säger Korsgren.

Du blev hårt utmanad av Ida Dahl på Jizerska!
– Ja verkligen. Jag tror nog Ida gjorde ett av sitt livs bästa lopp då. Hon har visat förut hur bra hon är uppför men nu var hon också väldigt stark på de lättåkta partierna på ett sätt jag inte sätt tidigare.

Ni ser ut att ha väldigt bra skidor i varje lopp?
– Det är en otrolig trygghet. Jag behöver aldrig fundera över det där med skidorna. Jag vet att jag kommer konkurrenskraftiga skidor och ibland är de extra bra.

Det är Linas man Gustaf, teamchefen i Team Ramudden, som är ligger bakom prepareringen av skidorna.

– Gustaf och de andra jobbar med en tydlig struktur och gör jobbet som krävs varje gång. De nollställer inför varje lopp och går inte på gamla idéer om vilka skidor eller vilken valla gick bra vid tidigare tillfällen, berättar Lina och fortsätter;

– Viktigt är också att vi har ett så bra grundmaterial när vi alla tre åker på Salomon. Tillsammans har vi en stor och bra skidpark.

Så har vi det här med Grand Slam. Visma Ski Classics lanserade Grand Classics inför säsong XI där de fyra stora klassiska loppen Marcialonga, Jizerská 50, Vasaloppet och Birkebeinerrennet ingår. Prispengarna för att vinna alla fyra loppen och ta en Grand Slam är en miljon kronor.

Efter Marcialonga och Jizerká 50 håller Lina Korsgren och Lager 157 Ski Teams Emil Persson möjligheten till Grand Slam vid liv efter sina segrar i de båda loppen.

– Det är ju kul att vi kan hålla uppe intresset eftersom det här var något som togs fram för att just öka intresset och spänningen under säsongen. Emil har varit fantastisk stark. Jag tittade på herrloppet i efterhand och hans avslutning på Jizerksa var helt klart världsklass, säger Korsgren.

Senaste nyheterna

Kan Ebba Andersson ta sig förbi Jessie Diggins i distanscupen när världscupen avslutas i Schweiz till helgen? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges trupp till världscupavslutningen i Schweiz

Världscupen avslutas i Sankt Moritz/Engadin, Schweiz, kommande helg. Beslutet att åka kom efter avresa till VM så den svenska truppen kommer att bestå av de VM-uttagna aktiva som tävlat i Oberstdorf d...
pod_bild_vl21

Podcast om Vasaloppet

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras Vasaloppet av Teemu Virtanen tillsammans med gästen Oskar Svärd. Trefaldige Vasaloppsvinnaren Svärd som i år var Visma Ski ...
Sebastian föll tillbaka till tolfte plats på jaktstarten i Nove Mesto. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Samuelsson tolva efter fyra bom

Sebastian Samuelsson gick ut som tvåa på söndagens jaktstart i Nove Mesto men efter en bom i varje skjutning slutade han tolva dryga minuten efter segraren Tarjej Bö som vann åtta sekunder före broder...