Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jonna Sundling jublar som suverän världsmästare i sprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jonna Sundling jublar som suverän världsmästare i sprint. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jonna Sundling vann VM-guld i sprint i överlägsen stil!

Jonna Sundling fick sin efterlängtade revansch från VM-finalen i sprint för två år sedan. Idag hade ingen någon chans mot Sundling på VM-finalen i Oberstdorf. Jonna var i ledning på finalen från start till mål och vann hela 2.32 sekunder före Norges Maiken Caspersen Falla. Anamarija Lampic passerade Johanna Hagström på upploppet och tog bronset.
– Jag är så himla glad att jag klarade det, sa en jublande glad Sundling till SVT efter guldloppet.

Efter fjärde tid i prologen var Sundling starkast resten av dagen med seger i såväl kvart som semi innan det var dags för final. Där tog Sundling kommandot direkt och blev aldrig hotad.

I sista motbacken skapade hon en stor lucka och ner mot upploppet hade hon god marginal bakåt. Själv tittade hon aldrig bakåt.

– Jag visste inte hur det såg ut bakom mig. Allt eftersom upploppet gick så såg jag ingen i ögonvrån, berättade Sundling för SVT och fortsatte;

Jonna hade bra tro på sig själv innan loppet.

– Jag försökte vara i nuet och bara köra på. Jag har känt mig pigg de senaste veckorna, berättade Sundling och fortsatte;

– Det har inte riktigt gott min väg på tävlingarna på slutet. Det strulande i Ulricehamn. Att nu få göra det här klår ju allt. Det som hände tidigare gör ju ingenting nu.

För två år sedan på VM slutade sprintfinalen med bruten stav och fjärde plats.

– Det var så himla tråkigt som det slutade då. Jag har haft en enorm revanschlusta och det är det här jag strävat efter hela sommaren och hösten. Min plan hela dagen var att köra mitt eget race och inte vara för nära alla andra. Ta starten fort och sedan kunna styra själv.

VM-debutanten Johanna Hagström imponerade också hela dagen. Hon var snabbast i kvalet och gick säkert till final. Johanna låg trea på väg in på upploppet men tappade lite fart där och blev passerad av Lampic.

– Jag gav allt jag hade idag. Jag körde för fullt i varje heat och det tog ut sin rätt i sista backen i finalen. Jag var rätt stum där kan man säga. Jag tänkte att jag ska banne mig inte ge upp när Lampic kom men det fanns ingenting kvar. Jag var helt mjölksyrafylld, berättade Hagström för SVT.

För de två andra svenska åkarna Maja Dahlqvist och  Linn Svahn och så slutade dagen för dem när de blev femma och sexa i första semifinalen. Duon var aldrig riktigt med i matchen i det heatet och båda två var rejält besvikna efteråt.

– Det är ganska tomt. Det var stökigt och stressigt för min del, jag gjorde det inget bra, kommenterade Dahlqvist före SVT.

– Nu ska jag ringa till Ola (tränaren Ravald) och prata med honom, sa Svahn till SVT efter semifinalen.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...