Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Svensson efter finalen med medaljtrion från Norge i bakgrunden. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Oskar Svensson efter finalen med medaljtrion från Norge i bakgrunden. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Oskar Svensson chanslös utan fästvalla i VM-finalen

 

Det var stora svängningar för Oskar Svensson den första VM-dagen i Obertstdorf. Först var han nära att missa avancemang från prologen. Sedan tog han sig snyggt till final men väl där valde han att åka utan fästvalla och var chanslös.
Johannes Hösflot Kläbo vann finalen när han var klart snabbare än sin landsman Erik Valnes över upploppet. Håvard Solås Taugböl så till att det blev en norsk trippel.

Oskar Svensson var det stora svenska hoppet på herrsidan den första VM-dagen. Det var dock med hjärtat i halsgropen han tog sig vidare från prologen där han hade 28:e tid. I kvartsfinalen såg allt genast bättre ut när han var tvåa bakom Alexander Bolshunov och Oskar tog sig sedan till final som fyra i den snabba första semifinalen bakom Kläbo, Valnes och Bolshunov.

När det var dags för final så visade det sig överraskande att Oskar valt att åka finalen utan fästvalla. I första uppförsbacken hängde han med och man kunde sedan se att han hade fint glid utför. Redan i andra uppförsbacken var dock Svensson chanslös att kunna följa.

Det känns som ett konstigt val att försöka utmana de starka åkarna i finalen med att staka runt banan.

Det visar sig dock att Svensson bestämt sig för den taktiken redan dagen innan.

Landslagets vallachef Petter Myhlback berättar för SportExpressen, på plats i Oberstdorf, att Oskar tagit beslutet om den här taktiken i går.

– Oskar bestämde sig redan i går för att chansa och lägga alla ägg i samma korg om han skulle ta sig till final. Och det gjorde han. Det är lätt i efterhand att säga det är fel, men jag tycker han gjorde helt rätt, kommenterade Myhlback för SportExpressen.

Övriga svenska åkare placerade sig enligt följande: Marcus Grate blev 18:e efter fjärde plats i sin kvartsfinal och Johan Häggström 19:e efter att också blivit fyra i sin kvart. Anton Persson blev sist i sin kvart och blev 30:e man.

– Jag kände mig grymt stark, det är trist att jag inte bara på instinkt tar Kläbos rygg. Då kunde det blivit riktigt bra idag, jag hade fantastiska skidor. Jag gjorde ändå mitt bästa och hade kul där ute, kommenterade Grate för SVT.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...