Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson njuter i solskenet dagen före skiathlonloppet på VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson njuter i solskenet dagen före skiathlonloppet på VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson: ”Det vore ju konstigt om man inte gick för vinst”

Det var åtta rejält laddade svenska åkare som deltog i en digital pressträff inför lördagens skiathlonlopp vid VM i Obertstdorf. Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Emma Ribom, Jens Burman, Björn Sandström, Calle Halfvarsson och William Poromaa gör alla åtta sin första start på mästerskapet i morgon.
– Jag tror på mig själv! Jag känner mig pigg i kroppen och går in i varje lopp som att jag går för vinst. Det vore ju konstigt om man inte gjorde det, sa Frida Karlsson på pressträffen.

Om vi pratar medaljchanser så står givetvis det största hoppet för svensk del till damtävlingen och Frida Karlsson och Ebba Andersson. För första gången pratar vi inte om Charlotte Kalla som ett medaljhopp med tanke på hur hennes väg sätt ut in i och under den här säsongen. För Emma Ribom är det VM-debut och hon kan smyga lite på sidan om de andra och är helt klart en åkare för en topptio-placering.

På herrsidan är det inte rimligt att ha medaljförhoppningar när Calle Halfvarsson kommer in i mästerskapet med en stor osäkerhet kring formen. Här kanske vi ska hoppas på topp tio av Jens Burman och VM-debuterande William Poromaa.

Här är några tankar från åkarna från eftermiddagens pressträff:

Ebba Andersson:
– Jag är säker på att Therese (Johaug) kommer att sätta hög fart från start. Sedan handlar det om göra en avvägning utifrån den dagsform jag har. I mina drömmars värld klarar jag att följa henne från start till mål och till och med vara före henne i mål. Det är i alla fall vad jag drömmer om.
– Jag är absolut en av dem som önskar utmana, men jag är inte den enda.
– Oavsett före så är det något jag verkligen ta mig an och i morgon är inget undantag. Jag är inställd på att det kommer att bli tuffa förhållanden, det kommer bli löst och varmt.

Ebba Andersson känner på VM-banorna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Ebba Andersson känner på VM-banorna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson:
– Jag tror på mig själv! Jag känner mig pigg i kroppen och går in i varje lopp som att jag går för vinst. Det vore ju konstigt om man inte gjorde det. Sedan får vi se hur långt det räcker i morgon.
– Jag kommer vara noga att testa ut de klassiska skidorna i morgon men man kommer inte kunna ha perfekt både i skuggiga partier och i solen.

Charlotte Kalla:
– Det har varit mycket energi enda sedan vi drog från Saxnäs och det har känts bra på slutet och jag hoppas kunna åka mina snabbaste lopp i vinter här på VM. När det är masstart handlar det om att disponera sina krafter på ett smart sätt. Therese (Johaug) går alltid hårt från start så det blev en avvägning i morgon.

Charlotte Kalla hoppas på vinterns bäst form. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Charlotte Kalla hoppas på vinterns bäst form. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Emma Ribom:
– Det känns jättekul att få vara på plats här och ha gjort de sista förberederna på spåret och vid stadion idag. Jag är redo för start i morgon. Jag vill verkligen ge mig själv chansen att få till en bra tävling, att åka fort från A till B.

Emma Ribom är redo för VM-debut. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Emma Ribom är redo för VM-debut. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson:
– Det har känts rätt okej på träning på slutet men vi har inte kört något jättetufft pass. Jag har lite dålig koll på hur min form är. Det blir som en test i morgon och kan sluta hur som helst, allt mellan himmel och jord, säger Calle som ändå hoppas mest på sista loppet i VM, femmilen den 7 mars.

William Poromaa:
– Det blir spännande i morgon. Det känns bra och jag är redo för i morgon.
Målsättning?
– Topp tio!
– För mig blir det lätt med taktiken. Det gäller att ligga med och slösa så lite energi som möjligt.

Jens Burman med William Poromaa i bakgrunden. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Jens Burman med William Poromaa i bakgrunden. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jens Burman:
– Jag är taggad för start. Det känns att man vill komma igång nu, det ska bli roligt.
– Det är ju blöta och lösa förhållanden men jag tycker ändå spåren håller ihop bra. Det är mest i kurvor och utförskörningar det blir väldigt sockrigt och löst. Det är där de kritiska punkterna på banan är. Överlag håller ändå banan bra i värmen.
Gäller det att vara extra försiktig de svåråkta partierna?
– Ja, jag tror inte det blir tokkörning utför. Idag var det ganska svårt i vissa utförskörningar. Det kommer garanterat vara folk som ramlar i morgon.

Björn Sandström:
– Jag känner mig väldigt trygg i år. Jag är en annan skidåkare fysiskt och mentalt nu än för två år sedan.
Angående luriga utförsbackar i lös snö:
– Jag hoppas och tror att det lite hårdare förhållanden i morgon än idag. Det gäller att hålla blicken längre fram än de som är fyra-fem gubbar framför, men jag såg att det var välvadderade kurvor där det var som värst, så det är ju bra.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...