Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
birken_valadalen

Birken ställs in – ersätts av Vålådalsrennet i Sverige

På grund av nuvarande norska COVID 19-begränsningar har Birken AS har beslutat att ställa Birkebeinerrennet 2021 för elit och motionärer. Visma Ski Classics kommer att arrangera ett elitlopp i Sverige, Vålådalsrennet, den 20 mars som ersättare, med stöd från Birken.

Birkebeinerrennet-arrangören Birken AS hoppades in i det längsta att de skulle kunna genomföra Birkebeinerrennet. Men nu är det klart att de norska myndigheternas begränsningar inte kommer att göra det möjligt.

– Vi hade en bra plan hela tiden för att kunna ordna åtminstone elitdelen av Birkebeinerrennet. Men efter vår senaste diskussion med norska skidförbundet baserat på de begränsningar vi nu har i landet, måste vi acceptera att möjligheterna att organisera ett lopp är borta. Vid loppet i Vålådalen kommer Birken att dekorera arenan och delar av banan. På detta sätt kommer det fortfarande att finnas en liten smak av Birken i år, på svensk mark, därav namnet ”Vålådalsrennet”, säger Birkens VD Eirik Torbjørnsen.

Vålådalsrennet är endast öppet för Visma Ski Classics Pro Team-atleter samt elitskidåkare som uppfyller vissa kriterier. Evenemanget arrangeras av Visma Ski Classics i samarbete med Birken. Det blir ett 54 km långt lopp med en banprofil som liknar Birkebeinerrennet. Start och mål kommer att vara i södra Årefjällen. Banan är skild från Årefjällsloppet-banorna, som hålls en vecka senare i samma område.

– Vi har arbetat hårt för att kunna ordna ett ersättningslopp för Birkebeinerrennet. Valet av Vålådalen som plats för eventet var strategiskt med tanke på att Årefjällsloppet kommer att äga rum där veckan efter, den 27 mars. Detta innebär att Pro Teamen inte behöver göra extra resor och kan hålla sig så isolerade som möjligt. Vi är redo att arbeta mycket hårt i vår stab för att leverera en tour den här svåra vintern, men säkerheten kommer först, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson.

Det faktum att det inte kommer att finnas en vanlig upplaga av Birkebeinerrennet innebär att det inte kommer vara möjlig att genomföra en Grand Slam säsong XI. Mer information om Vålådalsrennet och banprofilen kommer att meddelas efter Vasaloppet.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...