Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson spurtar till silver precis före Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson spurtar till silver precis före Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Silver till Frida och brons till Ebba – bakom suverän Johaug!

Damernas skiathlonlopp på VM bjöd på dramatik tidigt i loppet när Therese Johaug och Frida Karlsson kraschade och Karlsson bröt en stav vid första varvningen.
Johaug reste sig och åkte till guld. Frida klev upp och jagade ikapp och grejade silver när hon spurtade över mållinjen precis före Ebba Andersson som därmed tog sin första VM-medalj. Dessutom en fin femteplats för Charlotte Kalla.

Det såg inledningsvis mycket bra ut när Frida Karlsson och Ebba Andersson var de enda som kunde följa Therese Johaug på första varvet.

Vid varvningen fick Karlsson skidan över Johaugs när de svängde runt i varvningen. Johaug var snabbt uppe med hela stavar men Karlsson knäckte sin ena och tappade mer tid.

– Jag tyckte jag höll ut i svängen där men den var lite skarp och Johaug trycket som ut där och vi ramla och jag bröt staven. Jag fick en ny ganska snabbt men den var för lång och jag fick byta igen, berättade Frida Karlsson för SVT.

Johaug anslöt snabbt till Ebba Andersson och ryskan Sorina. Till skidbytet efter 7,5 kilometer kom Johaug och Andersson tillsammans med då var det Ebba det strulade för, både med att byta skidorna och med en strulande stavrem. Ut från skidbytet var Ebba fyra sekunder efter norskan.

Johaug drog sedan ifrån och där bakom åkte Frida Karlsson mycket starkt och kom snart ikapp Ebba på fristilsdelen. Först drog Ebba och på slutet var Frida framför och Frida var också lite snabbare över upploppet men Ebba utmanande verkligen.

– Bra att jag kunde jobba ikapp Ebba och vi kunde hjälpas åt ett tag och göra upp om det på slutet, sa Karlsson till SVT.

Stavbrottet kommenterade Karlsson så här:
– Jag blev som nytaggad. Jag kände att nu har jag inget att förlora.

– Jättekul att vi lyckas så bra båda två trots att ingen av oss fick ett perfekt race. Det är en bekräftelse på att formen finns där, kommenterade Ebba Andersson för SVT.

– Jag har tränat mycket skidbyte ändå var det där som det skiter sig. Min stavrem åkte ur. Jag ropade till och med till ledarna att förbereda en ny stav om jag inte skulle få i den, berättade Ebba

Bakom Frida och Ebba överraskade Charlotte Kalla nog på många med att åka i mål som femma efter spurt med fyran Teresa Stadlober, Österrike.

– Det var jättekul. Jag känner att jag fick ut det jag hade i dag, sa Kalla till SVT.

Emma Ribom öppnade starkt men föll tillbaka lite och blev 18:e.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...