Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
William Poromaa i mål som nia precis före Dario Cologna och Jens Burman, utanför bild. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

William Poromaa i mål som nia precis före Dario Cologna och Jens Burman, utanför bild. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Bolshunov knäckte norrmännen – Poromaa nia, Burman elva

Alexander Bolshunov vann herrarnas skiathlon på VM i Oberstdorf före fem norrmän där Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund tog silver och brons. William Poromaa slutade nia sin VM-debut och Jens Burman blev elva. Poromaa som tappade ena skidan strax efter skidbytet.
– Där och då var det panik men det var bara att köra vidare, sa Poromaa till SVT angående den tappade skidan.

Loppet började bra för William Poromaa och Jens Burman. Båda två såg avslappnade ut på klassiska delen och de lämnade skidbytet som åtta och tia sju sekunder bakom tät.

För Poromaa så blev det en snöplig incidnet på väg ut från stadion efter skidbytet när han inte fått fast bindningen ordentligt och han tappade skidan.

– Det var berg och dalbana där ute idag. Det är obeskrivligt, jag går med bra på klassiska och när jag drar ut på skejten är det första som händer att jag tappar skidan. Jag får på den ganska snabbt men känner att jag är helt slut de två första skejtvarven, sa Poromaa till SVT och fortsatte;

– Jag fortsatte kriga och får chans på topp tio och då finns det inget annat

Poromaa nådde sin målsättning om att bli bland de tio bästa när han spurtade in som nia strax före Jens Burman på elfte plats.

På frågan om hur det gick till när skidan stack iväg berättade Poromaa så här:
– Jag kände direkt att det var nått konstigt, att skidan drog lite grann. Så kolla jag ner och såg att bindningen var halvt öppen. Precis när jag skulle böja mig ner och skruva fast den så stack den iväg. Där och då var det panik men det var bara att köra vidare. Jag kände mig helt rå i huvudet idag, det var bara att kriga där ut.

Jens Burman hade pratat om att medalj innan loppet och var förstås inte nöjd med att bli elva.

– Det här var sämre än vad jag trodde. Jag är väldigt besviken. Jag orkade inte hänga med, så enkelt var det. Jag fick släppa på skejtdelen och då var det kört, berättade Burman för SVT.

Alexander Bolshunov vann loppet efter att ha dragit större delen av skejtdelen och malt mer norrmännen där bakom. Till slut var det bara Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund som kunde följa men i sprintbacken innan upploppet fick duon släppa ryssen.

Calle Halfvarsson bröt loppet då kroppen inte svarade den här dagen heller.

– Inte ens jag tror på det längre. Jag får ont i huvudet. Jag gissar att jag bryter säsongen här. Känns fel att ta någon annans plats och kroppen inte funkar. Jag får se… det är tungt nu, berättade Halfvarsson för SVT.

Fjärde svensk i loppet, Björn Sandström, åkte i mål på 40:e plats.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...