William Poromaa i mål som nia precis före Dario Cologna och Jens Burman, utanför bild. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

William Poromaa i mål som nia precis före Dario Cologna och Jens Burman, utanför bild. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Bolshunov knäckte norrmännen – Poromaa nia, Burman elva

Alexander Bolshunov vann herrarnas skiathlon på VM i Oberstdorf före fem norrmän där Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund tog silver och brons. William Poromaa slutade nia sin VM-debut och Jens Burman blev elva. Poromaa som tappade ena skidan strax efter skidbytet.
– Där och då var det panik men det var bara att köra vidare, sa Poromaa till SVT angående den tappade skidan.

Loppet började bra för William Poromaa och Jens Burman. Båda två såg avslappnade ut på klassiska delen och de lämnade skidbytet som åtta och tia sju sekunder bakom tät.

För Poromaa så blev det en snöplig incidnet på väg ut från stadion efter skidbytet när han inte fått fast bindningen ordentligt och han tappade skidan.

– Det var berg och dalbana där ute idag. Det är obeskrivligt, jag går med bra på klassiska och när jag drar ut på skejten är det första som händer att jag tappar skidan. Jag får på den ganska snabbt men känner att jag är helt slut de två första skejtvarven, sa Poromaa till SVT och fortsatte;

– Jag fortsatte kriga och får chans på topp tio och då finns det inget annat

Poromaa nådde sin målsättning om att bli bland de tio bästa när han spurtade in som nia strax före Jens Burman på elfte plats.

På frågan om hur det gick till när skidan stack iväg berättade Poromaa så här:
– Jag kände direkt att det var nått konstigt, att skidan drog lite grann. Så kolla jag ner och såg att bindningen var halvt öppen. Precis när jag skulle böja mig ner och skruva fast den så stack den iväg. Där och då var det panik men det var bara att köra vidare. Jag kände mig helt rå i huvudet idag, det var bara att kriga där ut.

Jens Burman hade pratat om att medalj innan loppet och var förstås inte nöjd med att bli elva.

– Det här var sämre än vad jag trodde. Jag är väldigt besviken. Jag orkade inte hänga med, så enkelt var det. Jag fick släppa på skejtdelen och då var det kört, berättade Burman för SVT.

Alexander Bolshunov vann loppet efter att ha dragit större delen av skejtdelen och malt mer norrmännen där bakom. Till slut var det bara Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund som kunde följa men i sprintbacken innan upploppet fick duon släppa ryssen.

Calle Halfvarsson bröt loppet då kroppen inte svarade den här dagen heller.

– Inte ens jag tror på det längre. Jag får ont i huvudet. Jag gissar att jag bryter säsongen här. Känns fel att ta någon annans plats och kroppen inte funkar. Jag får se… det är tungt nu, berättade Halfvarsson för SVT.

Fjärde svensk i loppet, Björn Sandström, åkte i mål på 40:e plats.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...