Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson med ett stort leende efter sitt andra silver vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson med ett stort leende efter sitt andra silver vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Johaug överlägsen – silver till Karlsson och brons till Andersson

Therese Johaug vann VM-guld på 10 kilometer fri stil hela 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Ebba Andersson knep bronset tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla blev fin sexa bara drygt tio sekunder från pallen.
– Jag följer min plan idag och är stolt hur jag genomför loppet, sa Frida Karlsson till SVT.

Therese Johaug var helt omutlig på 10 kilometer fri stil vid dagens varma VM-lopp. Hon vann sitt tolfte guld med en segermarginal på nära minuten före Frida Karlsson.

– Det är definitivt det bästa individuella skidloppet jag någonsin har gjort. Jag hade väldigt bra skidor, sa Johaug till NRK efter sitt överlägsna guld.

Frida Karlssin öppnade starkt och var tre sekunder bakom Johaug vid 1,5 kilometer, vid 2,4 kilometer var marginalen 4,7 sekunder. Halvvägs var hon 8,6 efter. Johaugs andra varv var sedan något man kanske skulle kunna kalla utomjordiskt. I mål var norskan 54,2 sekunder före Karlsson.

– Mina ben i sista uppförsbacken. Tänk dig att du har spikat fast knäna så benen blir helt raka och så gör det jätteont. Sedan ska man försöka plocka kurvor utför i ganska lösa förhållanden. Det var jobbigt idag, berättade Frida för SVT, men med ett stort leende på läpparna.

– Idag gick det på ren vilja. Det är huvudet som åker mer en mig. Jag är glad att jag kunde följa min plan att åka stort och energisnålt på de flacka partierna, fortsatte Frida.

Johaugs lopp kommenterade Frida så här:
– Sjukt imponerande! Det är bara och buga och bocka för den idrottskvinnan och den prestation hon gör.

Ebba Andersson var trea halvvägs och var då 19,8 sekunder efter Johaug. På andra varvet var Ebba lika snabb som Frida och tog bronset fem sekunder före Jessie Diggins. Bakom Diggins var det tight och Tatiana Sorina från Ryssland var 1,8 sekunder efter som femma och i sin tur bara 2,5 sekunder före sjätteplacerade Charlotte Kalla.

– Det var tuffare än vad jag förväntat mig. Jag var riktigt trött på slutet, det var en krigarinsats och jag är faktiskt väldigt nöjd hur jag klarade av att pusha mig idag. Jag hade fruktansvärt trötta ben på upploppet, berättade Ebba Andersson för SVT.

– Jag förstod att jag gick en hård fight mot Jessie (Diggins) om bronset på slutet. Jag åkte allt vad jag var värd. Det var länge sedan jag var så här trött, fortsatte Andersson.

Charlotte Kalla gjorde åter en stark insats och avancerade från åttonde plats halvvägs till sjätte i mål och var i mål mindre än tio sekunder bakom Ebba Andersson. Kalla har gjort vinterns klart bästa lopp här på VM trots en besvärlig väg fram till tävlingarna här i Tyskland.

– Det var tuffa förhållanden. Det gällde att ligga på hela hela tiden. Jag höll ihop det hela vägen och bara krigade på. Jag gav det jag hade idag, sammanfattade Charlotte Kalla för SVT och berättade att hon nu verkligen ser fram emot stafetten på torsdag.

Fjärde svenska i loppet var Maja Dahlqvist som slutade på 34:e plats efter ett fall under loppet.

Officiellt resultat finns här.

Medaljtrion. Frida Karlsson, Therese Johaug och Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Medaljtrion. Frida Karlsson, Therese Johaug och Ebba Andersson. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...