Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Blir Oskar Kardin eller Emil Persson den första svenska herrsegraren på Vasaloppet sedan Jörgen Brink vann 2012? FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Blir Oskar Kardin eller Emil Persson den första svenska herrsegraren på Vasaloppet sedan Jörgen Brink vann 2012? FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Vem blir Sveriges nästa herrsegrare i Vasaloppet sedan Jörgen Brink vann 2012?

De senaste åtta åren har det blivit norsk seger i herrklassen på Vasaloppet.
Inför Vasaloppet på söndag ser chansen till svensk seger bättre ut än på länge. På vinterns deltävlingar i Visma Ski Classics har Emil Persson, Lager 157 Ski Team, vunnit de två senaste loppen, Marcialonga och Jizerská 50 och Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom, vann säsongsöppningen, Engadin La Diagonela.

Jörgen Brink vann Vasaloppet tre år i rad, 2010 – 2012 och har också banrekordet på 3.38,41. Efter Brinks tre triumfer har det varit norskt på förstaplatsen åtta år i rad med följande segrare: Jörgen Aukland 2013, John Kristian Dahl 2014, Petter Eliassen 2015, John-Kristian Dahl 2016, 2017, Andreas Nygaard 2018, Tore Björseth Berdal 2019 och Petter Eliassen 2020.

Även om det varit norska segrar under de här åren har inte svenska åkare varit så långt ifrån segern fem av gångerna. 2013 var Daniel Tynell tvåa, två sekunder bakom Jörgen Aukland. 2014 blev Jörgen Brink trea fem sekunder bakom John Kristian Dahl. 2016 och 2017 var Markus Ottosson sammanlagt två sekunder från seger. 2016 var han sexa, två sekunder efter John Kristian Dahl och året efter blev han fyra efter målfoto men på samma sekund som segraren Dahl. 2018 skrällde Bob Impola med en andraplats tre sekunder efter Andreas Nygaard.

2015, 2019 och 2020 var det inte någon svensk åkare som var nära seger i herrklassen men det har som synes ovan ändå varit nära fem av de åtta åren. Hur nära det än varit så är det ju segrarna som räknas och i vinter talar mycket för att det kan bli en svensk herråkare som korsar mållinjen först i Mora på söndag.

– De senaste åren har vi tagit steg och närmat oss de norska åkarna. Redan i fjol vann ju Emil (Persson) två lopp och Oskar (Kardin) tog en andraplats. I vinter är de ännu starkare, har vi ju kunnat se, säger Anton Järnberg, teamchef i Lager 157 Ski Team.

Båda från Optand
Rolig kuriosa här är ju att både 24-årige Emil och 29-årige Oskar kommer från lilla Optand utanför Östersund.

– Med tanke på hur det sett ut i vinter så är det naturligt att se Emil och Oskar som de största svenska hoppen. För vår del så är det betydelsefullt att vi har ett starkt lag runt Emil. Det är extra viktigt på ett så långt lopp som Vasaloppet, menar Järnberg och fortsätter;

– Det är en trygghet för honom med lagkamrater som kan ge honom en stav snabbt vid ett eventuellt stavbrott till exempel.

Järnberg flaggar också för att det finns ett sparkapital inom teamet där några åkare inte visat fullt ut vad de har för kapacitet i vinter.

– Anton (Karlsson) kom lite fel in i säsongen efter att ha varit mycket stark på försäsongen. Nu har han stigande form, säger Järnberg.

Järnberg varnar för Vokuev
Förutom norska åkare som till exempel fjolårssegraren Petter Eliassen, Team Ragde Eiendom, Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway och Stian Hoelgaard, Team Koteng, så varnar Järnberg för ryske Ermil Vokuev som en stark segerkandidat.

– Det kan vara svårt att vinna Vasaloppet första gången man åker det men Vokuev har ju varit på pallen de tre senaste loppen i vinter, säger Järnberg.

Vokuev, som representerar Russian Winter Team, vann Toblach-Cortina och var sedan trea både på Marcialonga och Jizerská 50.

Om vi backar till Vasaloppet 2020 så var det fyra norrmän i topp. Petter Eliassen spurtslog Stian Hoelgaard om segern och drygt 40 sekunder där bakom var Torleif Syrstad och Tord Asle Gjerdalen lite starkare än Klas Nilsson som blev bäste svensk som femma, 59 sekunder bakom Eliassen.

Det var Klas Nilsson bästa prestation i karriären och det gav motivation till fortsatt och utökad satsning. Under nya teamnamnet Team Curira har 35-årige Klas satsat vidare med Wolfgang Pichler som personlig tränare.

Klas Nilsson efter femteplatsen på Vasaloppet i fjol. Ska det bära ännu längre på söndag? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Klas Nilsson efter femteplatsen på Vasaloppet i fjol. Ska det bära ännu längre på söndag? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Med tolfteplatsen på Jizerská 50 visade Klas stigande form och har nu laddat upp inför Vasaloppet på plats i Sälenfjällen den senaste veckan tillsammans med teamkompisen Niklas Henriksson, 19:e man på Vasaloppet i fjol.

– Det känns riktigt bra! All träning har gått enligt plan. Niklas och jag körde några hårda pass i helgen och sedan är det lite lugnare nu under veckan, berättar Klas.

Förstärkningar i Team Curira
Team Curira har förstärkt teamet runt åkarna för resten av den här säsongen.

– Johan Kask, som tidigare bland annat var involverad i Team Serneke, kommer att vara teamchef och ansvarig från nu och säsongen ut. Sedan har vi också förstärkt på vallasidan med tidigare landslagsvallaren Fredrik Öhrner, som var med redan på Jizerská. Det känns riktigt bra. Vi har också fortsatt kontakt med Jean-Marc Chabloz kring vallningen, på distans. Chabloz har mycket erfarenhet, berättar Klas och fortsätter;

– Det vore kul om det blev ett riktigt snabbt före på söndag. Då tror jag att det faller bort fler åkare lite snabbare, precis som det gjorde i Tjeckien på Jizerská. Har man sedan bra skidor sista milen kan det räcka långt, säger Klas.

Blir det snabba lite isiga spår på söndag talar mycket för att Jörgen Brinks banrekord på 3.38,41 ryker. Blir det en svensk åkare som tar det nya rekordet?

Jörgen Brink som segrare på Vasaloppet 2012 då han också satte gällande banrekord, 3.38,41. Daniel Tynell, Stanislav Řezáč och Daniel Richardsson åkte i mål på samma sekund men dömdes tvåa, trea och fyra. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh
Jörgen Brink som segrare på Vasaloppet 2012 då han också satte gällande banrekord, 3.38,41. Daniel Tynell, Stanislav Řezáč och Daniel Richardsson åkte i mål på samma sekund men dömdes tvåa, trea och fyra. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...