Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norge.
Jonna Sundling tappade 12,5 sekunder på första sträckan men det stora tappet kom på andra där Charlotte Kalla var en minut och 39 sekunder efter när hon växlade ut Ebba Andersson.

Uppenbarligen lyckades inte Sverige perfekt med vallningen idag. Det kan vara en stor del av förklaringen till Charlotte Kallas tapp på andra sträckan.

– Det var jättetydligt att de hade dåliga skidor idag. Jag är så ledsen för det. Vi har gjort en vallamiss idag. En riktig skitdag, sa vallachefen Petter Myhlback till SVT.

Jonna Sundling tog täten direkt ut från på startsträckan. Med bra glid in mot stadion var hon först tillsammans med åtta andra lag vid varvningen efter 2,5 kilometer. På andra varvet hade Sundling problem i den långa motbacken med lite sämre fäste och tappade tid och placeringar. Vid växlingen var Sundling sexa 12,5 sekunder efter ledande Tjeckien som var precis före Norge och Ryssland.

Charlotte Kalla tappade några placeringar direkt ut på andra sträckan. Vid varvningen halvvägs var Kalla nia och hela 46 sekunder efter det ryska laget och Norge i täten. På andra varvet fortsatte Kalla att tappa mycket tid. När hon skickade ut Ebba Andersson var hon en minut och 39 sekunder efter täten på nionde plats där Heidi Weng skickade ut Therese Johaug 2,6 sekunder före ryskan Tatiana Sorina.

– Jag tänkte att jag skulle försöka komma in i åkningen och bara nyttja mina styrkor men idag så funkar det inte, sa Kalla till SVT.

– Det är ett väldigt tungt före. Och när man inte prickat rätt så blir det ännu tyngre. Det är inga partier som jag får vila i, utan kommer belastad till alla delar. Jag försökte bara tänka backe för backe, blicka framåt hela tiden. Det är fruktansvärt tråkigt att inte kunna ge Ebba något bättre utgångsläge, fortsatte Kalla.

På tredje sträckan skapade Johaug en lucka på 19,9 sekunder ner till det ryska förbundslaget. Ebba Andersson förde upp Sverige till sjunde plats och skickade ut Frida Karlsson precis två minuter efter Norge.

På slutsträckan åkte Helene Marie Fossesholm för Norge och tog laget till guld 26,6 sekunder före det ryska laget med Natalia Nepryaeva. Där bakom grejade Krista Pärmäkoski brons till Finland när hon spurtade ner USA:s Jessie Diggins.

Trots det hopplösa läget avslutade Frida Karlsson med att hålla jämna steg med Fossesholm på slutsträckan och tog Sverige i mål som sexa.

Texten uppdateras.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...