William Poromaa förde Sverige till fjärde plats på VM-stafetten i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

William Poromaa förde Sverige till fjärde plats på VM-stafetten i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Elfte raka guldet för Norge – Sverige nära brons som fyra

VM-stafetten för herrar i Oberstdorf bjöd på det mesta i spänning och skiftningar. Norge fick en tuff öppning på första sträckan med Pål Golberg men trion Emil Iversen, Hans Christer Holund och Johannes Hösflot Kläbo vände på steken och grejade Norges elfte raka VM-guld.
Sverige gjorde en mycket stark stafett och var med i medaljkampen hela tävlingen. William Poromaa spurtade in Sverige som fyra, fyra sekunder bakom bronslaget Frankrike.
– Jag är väldigt stolt och glad, men jag hade velat köra hem ett brons till Sverige, sa Poromaa till SVT.

Tävlingen bjöd på snöfall och rejält tunga och lösa förhållanden där Norges Pål Golberg fick en tuff första sträcka med klister under skidorna. Med trion Emil Iversen, Hans Christer Holund och Johannes Hösflot Kläbo som följande åkare så blev det ändå som vanligt, guld för Norge.

På sista sträckan väntade Kläbo in Alexander Bolshunov innan han gjorde det avgörande rycket i sprintbacken inne på stadion.

Men vi tar det från början.

Alexey Chervotkin skapade en lucka redan efter fem minuters åkning på första sträckan. Efter två varv på var han 33 sekunder före klungan. Till växlingen var ryssen hela 44 sekunder före efter mycket avvaktande åkning i klungan fram till sista kilometern på sträckan.

Johan Häggström växlade som 54 sekunder efter som åtta. Norge med Pål Golberg var tia två sekunder efter Sverige. Norrmannen som slet med dåliga skidor på förstasträckan. Golberg hade klister under skidorna medan Sverige och många andra åkte med ”ruggskidor”.

– Det var inte mitt ansvar ta luckan till ryssen. Jag tycker det gick lätt de två första varven sedan orkade jag inte riktigt i sista stigningen, sa Johan Häggström om sin insats till SVT.

Yakimushkin tappade direkt när Finlands Niskanen drog hårt före Schweiz Cologna och Norges Iversen som gick stenhårt från start. Vid varvningen efter 3,3 kilometer var den trion bara tio sekunder efter Ryssland och Oskar Svensson tillsammans med Frankrikes Manificat låg fem sekunder där bakom. Efter 6,6 kilometer var sex lag tillsammans med Niskanen i front och Svensson som sexa.

Iversen och Niskanen gick stenhårt i de två sista uppförsbackarna och skapade lucka. I växlingen var de 12,8 sekunder före Schweiz. Sverige var femma 21,5 sekunder bakom täten men före Ryssland där Yakimushkin tappade stort på sträckan.

Oskar Svensson hade tredje sträcktid på andra stäckan.

– Jag var galet trött. Det här är bland de värsta jag gjort, sa Svensson till SVT.

– Det var extremt jobbigt. Jag var helt slut på första varvet. Sedan krigade jag på allt jag hade och jag är väldigt nöjd. Jag åkte så fort jag kunde, fortsatte Svensson.

Efter första varvet på tredje sträckan var Jens Burman fyra tio sekunder efter Norge och Finland och med det ryska laget däremellan. Finländaren Hyvärinen kroknade en del ut på andra varvet och föll tillbaka. Efter två varv var Holund för Norge runt 20 sekunder före klungan med Burman tillsammans med Finland, Frankrike och Schweiz.

Jens Burman avslutade tredje sträckan starkt tillsammans fransmannen Parisse och växlade ut William Poromaa dryga 25 sekunder efter Norge. Finland och Ryssland var cirka 10 sekunder bakom och Schweiz ytterligare fem sekunder där bakom. Burman hade andra åktid, fyra sekunder efter Holund.

– Det var ju tufft, det gick fort från start till mål. Man fick inget gratis, men jag klarade av det rätt bra, sa Burman till SVT.

Fjärdeplatsen kommenterade Burman så här:
–  Det är aldrig kul att bli fyra. Men om alla gör det de kan så det får man vara nöjd med det.

Jens Burman åkte starkt på tredje sträckan tillsammans med fransmannen Parisse. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Jens Burman åkte starkt på tredje sträckan tillsammans med fransmannen Parisse. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Johannes Hösflot Kläbo öppnade lugnt i ledningen men det var också avvaktande åkning i klungan där bakom där det snabbt blev en klunga på fem lag. I slutet på första varvet satte Bolshunov fart och började jaga Kläbo. Vid första varvningen var det ryska laget 15,8 sekunder efter Norge. Poromaa tillsammans med Frankrikes Lapierre, Finlands Mäki och Schweiz Furger.

Bolshunov plockade in Kläbo på andra varvet och provade tidigt med ett litet ryck. De var fortsatt tillsammans ut på tredje varvet och Kläbo avgjorde stafetten med sitt explosiva ryck i sista backen där ryssen inte hade någon chans att följa.

Där bakom gick Lapierre ifrån Poromaa, Mäki och Furger i den tyngsta backen. Poromaa höll dock bra hela vägen till mål och var bara fyra sekunder bakom fransmannen över mållinjen.

– Jag var pigg i början. Det jag tyckte var svårt var att jag inte visste vad jag skulle göra riktigt. Jag ville hålla lite fart utan att köra slut mig för mycket. Jag visste att det skulle bli sista backen det gällde, och då försökte jag gå med. Men jag klarade inte riktigt det, berättade Poromaa för SVT.

Officiellt resultat.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...