Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson är tillbaka i god form inför Vasaloppet på söndag. Här ser vi henne under fjolårets snöiga upplaga när hon blev tvåa. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Britta Johansson är tillbaka i god form inför Vasaloppet på söndag. Här ser vi henne under fjolårets snöiga upplaga när hon blev tvåa. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Britta Johansson Norgren redo att kämpa för en tredje Vasaloppsseger

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, har två segrar i Vasaloppet från 2017 och 2019. Nu är hon redo för att kämpa för en tredje, trots en besvärlig och annorlunda första halva av säsongen. Andraplatsen på Tjejvasan i lördags, bara centimetrar bakom Lina Korsgren, var bra för självförtroendet.
– Jag tar verkligen med mig att jag var stark den dagen, säger Britta Johansson Norgren till Längd.se.

Britta Johansson Norgren har dominerat Visma Ski Classics stort med totalsegrar de fem senaste åren. Vi har varit vana att se Britta som segrare eller på pallen i de flesta av loppen. När säsong XI startade med Engadin La Diagonela den 16 januari åkte Britta i mål som åtta och var inte att känna igen. I det kalla loppet förfrös Britta tårna och var sedan borta från tävlande fram till Jizerská 50 den 14 februari, också där blev det en åttondeplats.

På Tjejvasan i lördags var Britta att känna igen. Då utmanade hon vinterns suverän Lina Korsgren fram till mållinjen.

Hur skönt och hur viktigt var det att du kunde utmana Lina hela vägen till mållinjen på Tjejvasan?
– Det var otroligt, otroligt skönt att få känna känslan jag hade i kroppen. Jag var osäker innan även om det fungerat bra på träning. Att få med sig den känslan att jag hade farten och det funkade ganska bra tekniskt när jag trycke på, det var jätteskönt. Det tar jag verkligen med mig att jag var stark den dagen, berättar Britta.

Känns det som att du kunnat spetsa formen ytterligare under den här veckan?
– Nu försöker man känna efter så lite som möjligt men varje vecka för mig har varit viktig. Med en vecka till kan det vara ytterligare lite bättre, det tror jag.

Vi har ju en spännande åkare till start på söndag i Marit Björgen. Vad tänker du kring det och vad tror du hon kan göra? Rykten säger att hon är i väldigt bra form.
– Superspännande! Det är ju Marit och hon är tidernas bästa skidåkare. Hur bra hon är just på Vasaloppet… nu har hon ju inte tävlat någonting… så man har ju inte fått se hur bra hon är. Det är en åkare man kommer att ha ögonen på under loppet och se hur de ser ut.

För första gången i Vasaloppets historia så har damklassen i år egen start 20 minuter före herrarna.

Hur avgörande för loppets utgång tror du det kan bli när herrarna kommer ifatt?
– Beroende på hur vi åker och också så klart när de kommer och hur stor grupp det är så kan det vara helt avgörande för vår tävling. Det kommer samtidigt inte vara en tillfällighet om någon eller några kan gå med killarna. Då handlar det inte om tur utan att ha krafter kvar och kunna göra en fartökning. Kommer de när det är tufft uppför så är det ingen av oss som klarar att gå med men blir det på ett lätt parti då kan det vara helt avgörande.

Kan det bli aktuellt att ta hjälp herrarna i egna teamet?
– Nej, inte så som hjälpryttare. Det är inte okej. Däremot är de ju med i vårat taktiska spel om man kan komma in i en herrklunga, men ingen kommer att backa ner för att dra mig, förklarar Britta.

Vad gör du de sista dagarna innan loppet?
– Det är som vanligt. Vi har skidtester fredag och lördag. Det handlar om att vara ute och åka skidor men inte göra något speciellt. Det svåraste kan vara att inte känna på formen för mycket och försöka hänga med killarna. Jag ska hålla mig lugn och lita på planen.

De senaste åren har det varit tuffa förhållanden i Vasaloppsspåret. Nu ser det ut att bli snabba i spåren på söndag. Hur ser du på det?
– Det har man ju väntat på i ganska många år, att det ska bli snabbt. Jag började åka Vasaloppet efter rekordtiden slogs, (Vibeke Skofterud, 4.08,24, 2012) så jag har ju inte fått vara med om ett snabbt år än. Jag tycker att det ska bli jättekul att få åka Vasaloppet i riktigt snabbt före.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...